Kort nieuws

Brandweer komt in actie voor “vastzittende” zwaan

De brandweer is zaterdagmiddag in actie gekomen voor een zwaan die vast zou zitten op het ijs. De zwaan bleek echter nog gewoon te kunnen vliegen.

De brandweer werd even na 15:30 uur gealarmeerd voor een vastzittende zwaan op het Gooimeer ter hoogte van het Almeerderzand. Een zwaan zat ongeveer op 15 meter van de waterkant doodstil. Men dacht dat de zwaan vast zat op het ijs. Een duikploeg van de brandweer kwam ter plaatse om de zwaan van het ijs te halen. Toen de brandweerlieden bijna het ijs opgingen bleek de zwaan nog gewoon te kunnen vliegen.

Uitleg Dierenambulance

De dierenambulance Midden-Nederland heeft al meerdere meldingen van vastgevroren zwanen gehad. “Het ziet er raar uit, een zwaan die roerloos uren achter elkaar op het ijs zit, slapend, af en toe eens opkijkend. Zwanen hebben héle warme voeten, om energie te sparen trekken ze die lekker tussen hun veren en gaan zo zitten slapen. Ze laten zich ook niet snel opjagen, want dan moeten ze hun kacheltje op dat koude ijs zetten, opstaan, weglopen, eigenlijk alles wat ze instinctief aan het vermijden waren.”

“Uiteindelijk overwint de honger het, en gaan ze toch lopen om een hapje gras te gaan plukken. Soms zit er een veer vastgevroren, die trekken ze wel weer los.”

Twijfelt u, of ziet u een zwaan of andere vogel die wanhopig aan het fladderen is? Dan mag de dierenambulance gerust gebeld worden aldus de dierenambulance op hun Facebookpagina. Zij zijn bereikbaar via 088 811 3340.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *