Reportage: Het Donkere Dagen Offensief

Donderdagavond 4 februari 2016 heeft politie Almere Buiten Hout een Facebookactie gehouden gericht op het DDO (Donkere Dagen Offensief). Ondanks dat het alweer later donker wordt heeft de politie nog steeds extra aandacht voor steegjes en andere donkere plekjes. Tijdens de Facebookactie konden bewoners van Almere Buiten op de actiepagina aangeven of ze iets verdachts zagen maar twijfelden of het daadwerkelijk meldenswaardig was. Twee verslaggevers van HV Almere reden mee met de politie.

De actie begon rond de klok van vier uur ’s middags. Na een warme maaltijd en kennismaking gingen we op pad met twee agenten in een politiebus. Naast ons voertuig reden er ook twee onopvallende auto’s en een motor met daarop de inmiddels bekende agent Jan-Willem.

Na een rondje door het centrum van Almere Buiten gingen we richting Station Oostvaarders. Er stonden daar wat jongens in één van de wachtruimtes van het busstation. De agenten besloten een praatje te gaan maken met de heren. De groep liep direct weg. Eén van de jongens werd teruggeroepen, hij rook naar wiet en werd gecontroleerd. Er werden soft drugs en een scherp voorwerp aangetroffen. Nadat hij daar afstand van had gedaan konden we met vervolg.

Via Facebook was er een melding binnengekomen dat er een auto onterecht op een invalidenparkeerplaats geparkeerd zou staan in de Floridagarage. In de garage hebben we de auto echter niet meer aangetroffen.

Vanaf de Floridagarage rijden we door naar een carpoolplaats nabij de Ommelandvaart in de Oostvaardersbuurt. Daar zouden volgens een melding vaak mensen rondhangen met hun auto. Dit bleek ook het geval, de personen in twee auto’s zijn gecontroleerd. Alles bleek in orde waarna we richting de Buitenring gingen. Na enkele minuten kwamen we aan op de Buitenringplaats, een donkere parkeerplaats bij het Kotterbos. Daar stond een auto geparkeerd. Later die avond kwam daarover ook nog een bericht binnen op Facebook. Met de auto bleek echter niets bijzonders aan de hand te zijn.

We rijden op de Evenaar als er een auto voorbij komt rijden met mistlampen aan, iets wat hinderlijk is voor tegenliggers. Nadat de bestuurder een stopteken heeft gekregen laat één van de agenten de bestuurder zien hoe het eruit ziet voor tegenliggers. De boodschap is duidelijk. De man krijgt geen boete. Als we vervolgens weer de Evenaar op rijden komen we weer een auto tegen met mistverlichting aan. Deze keer een mist achterlicht. De auto wordt aan de kant gezet waarna blijkt dat de verlichting aan de voorkant ook niet goed functioneert. Tevens waren de banden van de auto ook al redelijk afgesleten, ze waren nog net aan toelaatbaar.

Tien minuten later rijden we op de Buitenhoutsedreef en zien een busje rijden met een kapot achterlicht. Ook hangt het kenteken scheef en bleek deze vast te zijn gemaakt met plakband. Tijdens de controle blijkt dat ook het voorlicht kapot is. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Na een klein rondje door de Faunabuurt zien we een auto met mistlampen aan door de wijk rijden. De auto rijdt harder dan toegestaan door de woonwijk. We zetten de achtervolging in en geven de bestuurder een stopteken, maar de man heeft niet gelijk door dat hij moet stoppen. Hij zet de auto echter even later stil, midden op de Buitenhoutsedreef! Niet de meest veilige locatie. We rijden door naar een veilige locatie. De bestuurder krijgt een proces-verbaal voor het voeren van mistlampen, de snelheid kon niet gemeten worden. De bestuurder krijgt ook een tip van de agenten: stop altijd op een veilige locatie en niet midden op de weg.

Na een pitstop op het politiebureau gaan we weer op pad. Na enkele minuten verlenen we assistentie aan één van de burgerauto’s. Via Facebook is een melding binnengekomen dat een man staat geparkeerd op de Trekweg. Na controle blijkt dat hij door de rechtbank veroordeeld was tot een geldboete van 487 euro of een gevangenisstraf als niet betaald kon worden. De man is overgebracht naar het politiebureau in Almere Stad. De persoon kon niet betalen en is ingesloten voor negen dagen gevangenisstraf.

Drie kwartier na de aanhouding zitten we weer op de weg. Via de busbaan zijn we binnen no-time weer in Almere Buiten. Even later treffen we op de Trekweg een geparkeerde auto aan met twee personen. Er zijn geen bijzonderheden. We gaan gelijk door richting de Tussenring, een onopvallende eenheid achtervolgt een auto die te hard rijdt over de Hogering De agenten houden de auto staande waarna de bestuurder een proces-verbaal ontvangt.

We keren terug naar Almere Buiten en zien een auto opvallend over de Tussenring rijden. De auto stopt na enige tijd op een parkeerplaats aan de Trekweg waarna de bestuurder is gecontroleerd. Het bleek dat de auto eerder die dag ook al was opgevallen. De bestuurder en de auto hadden verder geen bijzonderheden.

De burgerauto heeft iemand staande gehouden die mogelijk te veel gedronken heeft. Nadat een eenheid van de noodhulp een blaasapparaat heeft gebracht kan er gemeten worden of de grens daadwerkelijk is overschreden. Dit blijkt niet het geval waarna iedereen zijn weg kon vervolgen.

Op de Polderdreef volgen we even later een busje dat de Molenbuurt in gaat. Inmiddels is het al middernacht geweest. Het busje parkeert ergens in de wijk waarna de twee inzittenden worden gecontroleerd. Het bleek allemaal in orde te zijn.

Er komt daarna een melding binnen dat er mensen over de dreef rennen. We gaan er met flinke vaart op af om te kijken of we ze kunnen vinden. Helaas hebben we ze niet meer aangetroffen waarna we terugkeren naar het bureau.

Door een hele dienst  mee te lopen hebben we kunnen zien hoe de verschillende eenheden continu bezig zijn met de veiligheid op gebied van criminaliteit en verkeer middels het uitvoeren van toezicht en controles. Hoewel er via de Facebookpagina van de DDO-actie weinig meldingen van verdachte situaties zijn gedaan door bewoners, zijn er door de politie toch veel mensen gecontroleerd. Hier gaat uiteraard een preventieve werking van uit. Rond één uur in de nacht gaan we moe maar met een voldaan gevoel naar huis.

Foto’s:

Video: