Kort nieuws

Petitie voor officiële status van vermiste personen

AUTO HENRY DE VRIES WAARSCHIJNLIJK GEVONDEN IN HOGE VAART BIJ ZEEWOLDE (8)In juni 2014 kende de vermissingszaak van Harderwijker Henry de Vries een triest einde: hij werd door Signi Zoekhonden gevonden in zijn auto in de Hoge Vaart bij Zeewolde. Het bleek een zelfdoding.

De afgelopen periode is er in de media aandacht geweest voor de petitie “Status Vermist”, die er voor moet zorgen dat achterblijvers in vermissingszaken financiële en praktische zaken beter kunnen regelen.

Inger de Vries – de oudste dochter van Henry – is nu samen met studiegenoot Caspar Barkey een petitie is gestart voor de status van vermiste personen. Op dit moment kent de wet in Nederland maar twee varianten; iemand is levend óf overleden. Daar zit (wettelijk) niets tussenin. Voor achterblijvers in vermissingszaken levert dit vaak de nodige problemen op.

Achterblijvers worden vaak geconfronteerd met allerlei financiële en praktische tegenslagen. Als voorbeeld in het geval van Henry de Vries stopte zijn werkgever na 4 weken met het betalen van zijn salaris. Daardoor viel het (hoofd)inkomen van het gezin de Vries direct weg, met alle financiële gevolgen van dien. Maar ook andere praktische zaken kunnen – zonder handtekening van de vermiste persoon – niet geregeld worden. Voorbeelden zijn het stopzetten van een zorgverzekering, de verkoop van een woning, etc.

De petitie heeft een duidelijk doel: er moet een status voor vermiste personen komen, zodat achterblijvers praktische én financiële zaken eenvoudiger kunnen regelen met de betreffende instanties. Maar om een dergelijke boodschap op de agenda in de Tweede Kamer te krijgen, zijn er 40.000 handtekeningen nodig.

De petitie krijgt vanaf 19 mei bijval van zo’n 15 bekende Nederlanders – waaronder Peter R de Vries, Louis van Gaal, John van den Heuvel en Jaap Jongbloed- die zich middels een korte video uitspreken over de petitie en een ieder oproepen om deze te tekenen. De video’s zullen verspreid worden via o.a. Facebook en Twitter.

Mensen kunnen de petitie tekenen via de volgende link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *