Nieuws

Fiets gestolen en wat nu ?

Als je fiets is gestolen is dit heel vervelend, dit overkwam een vrijwilliger van HV-Almere op maandagavond. Maar wat nu te doen als je fiets gestolen is? Of nog beter, om te voorkomen dat je fiets ‘makkelijk’ ten prooi valt aan diefstal?

Altijd aangifte doen!!

Als je fiets gestolen is kun je het beste altijd aangifte doen bij de politie. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via www.politie.nl, de telefoon 0900-8844 of op het bureau zelf. Als je besluit om op het bureau zelf aangifte te doen van diefstal van je fiets moet je eerst wel een afspraak hebben gemaakt via de telefoon.

Gestolen of toch niet?

Ook is het mogelijk dat de gemeente de fiets heeft weggehaald, omdat deze fiets op een verkeerde plek geparkeerd stond. Je kan via www.verlorenofgevonden.nl bekijken of de gemeente de fiets geruimd heeft.

Wat is er belangrijk bij aangifte?

Indien je aangifte wilt doen, zorg ervoor dat je de benodigde documenten van de fiets bij de hand hebt. Op deze documenten staan belangrijke gegevens, zoals het framenummer en de volledige naam van de fiets. Voor elke manier van aangifte zijn persoonsgegevens nodig, dus zorg dat je identiteitspapieren bij de hand hebt.

Nadat je aangifte hebt gedaan gaat de politie bekijken of er in de aangifte aanknopingspunten zitten voor een politieonderzoek. Als er in de aangifte aanknopingspunten door de politie worden gevonden, wordt je verzocht naar het politiebureau te komen.

Worden er geen aanknopingspunten voor verder politieonderzoek gevonden dan krijg je binnen vijf werkdagen de aangifte terug. Deze aangifte kan je opsturen naar de verzekering, indien dat van belang is. De fiets is zogezegd ´bekend bij de politie´ en als de politie tijdens een controle de fiets aantreft is het opsporen van de eigenaar veel makkelijker.

Wat is het fietsdiefstalregister?

Op het moment dat de aangifte verwerkt is wordt de fiets in het fietsdiefstalregister gezet. Iedereen kan via dit register via het merk en framenummer of chipnummer opvragen of de fiets gestolen is. Dit betekent dat iedereen die een fiets wil kopen een beroep kan doen op dit register om te controleren of de fiets gestolen is.

Tips voordat je fiets gestolen wordt!

 1. Maak altijd een foto van je fiets en noteer ´opvallende kenmerken´, dit kan de zoektocht vereenvoudigen.
 2. Laat een diefstalpreventiechip in je fiets aanbrengen, zodat de locatie van de fiets na diefstal achterhaald kan worden.
 3. Gebruik kwaliteitssloten, het beste is twee verschillende sloten.
 4. Denk goed na over de plek waar je de fiets stalt:
 • Zet de fiets in het zicht van een bewakingscamera.
 • Stal de fiets op een opvallende of bewaakte plek.
 • Maak de fiets vast aan een vast voorwerp.

Wat als je fiets toch gestolen is?

 1. Houdt websites in de gaten waar tweedehandsfietsen worden aangeboden.
 2. Zoek in de omgeving of je sporen van de gestolen fiets terugvindt.
 3. Bekijk de mogelijkheid of de gesloten fiets zichtbaar was op een bewakingscamera.
 4. Breng je netwerk op de hoogte van de gestolen fiets, zodat zij daarnaar kunnen uitkijken.

Indien je de gestolen fiets terugvindt, onderneem dan zelf niet zomaar actie. Neem contact op met de politie en vertel wat je hebt geconstateerd, zodat het op een correcte manier opgelost kan worden. Zie je dat iemand een fiets steelt? Bel dan 1-1-2!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *