Nieuws

‘Inbrekers’ aangehouden tijdens Burgernet oefening

Bij oefeningen die de politie maandagmiddag en -avond 11 mei in Almere-Buiten hield, zijn de nepinbrekers aangehouden. Bij deze realistische oefening, die vorige week werd aangekondigd, vroeg de politie via Burgernet medewerking van de inwoners bij de opsporing van inbrekers die betrapt en gevlucht waren bij een inbraak en waarvoor 1-1-2 gebeld was.

‘s Middags vond de oefening plaats in de Molenbuurt, ’s avonds in de Regenboogbuurt. De oefening begon met het verspreiden van het signalement van de twee mannen (agenten die zich voordeden als inbreker) die verdacht werden van inbraak. Agenten die meededen aan de oefening in de wijk, kregen dezelfde informatie van de meldkamer als de Burgernetdeelnemers door een Burgernetmelding. In de Molenbuurt werden de inbrekers binnen een half uur aangehouden, mede op aanwijzingen van inwoners die agenten aanspraken. In de Regenboogbuurt werden de beide nepinbrekers aangehouden door de samenwerking van de agenten onderling. Daar was de medewerking van de inwoners veel minder. Sommige inwoners zagen de mannen wel lopen of rennen, maar gaven dat niet door aan de agenten, die kort daarop passeerden.

Na afloop van de oefeningen liepen de agenten door de beide wijken en deelden indrukken met de bewoners. De politie benadrukte dat het belangrijk is, dat bewoners direct 1-1-2 bellen als ze iets verdachts zien. Een aantal wijkbewoners zei er niet aan gedacht te hebben de politie te waarschuwen of dacht dat iemand anders dat wel deed. Belangrijk in deze oefening was ook de samenwerking tussen het blauw op straat en de meldkamer, die de meldingen van de burgers binnenkrijgt en die doorgeeft aan de agenten op straat.

Alert zijn en 1-1-2 bellen

Deze oefeningen geven de politie meer inzicht in de samenwerking onderling en met het publiek in heterdaadsituaties. De inzet van inwoners bij het veilig houden van hun eigen buurt is belangrijk. Het direct bellen van 1-1-2 bij verdachte (inbraak)situaties kan doorslaggevend zijn in het aanhouden van verdachten. Door meldingen van alerte bewoners kunnen agenten snel in de juiste richting zoeken, een Burgernetactie inzetten en inbrekers op heterdaad aanhouden.

Burgernet

Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners, die een spraak- of sms-bericht ontvangen met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Deelnemers kunnen informatie rechtstreeks doorgeven aan de politiemeldkamer. Die informatie wordt direct doorgegeven aan politie in de buurt. Meer informatie over Burgernet is te vinden op www.burgernet.nl.

Foto’s 1-3: Molenbuurt. Foto’s 4-6: Regenboogbuurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *