Nieuws

De Stripheldenbuurt WhatsAppt de boef de wijk uit

Stripheldenbuurt Whatsappt de boef de wijk uit - JvdL_4426 - kopie

Bewoners van de Stripheldenbuurt in Almere Buiten hebben door gebruik van WhatsApp-groepen bij verdachte situaties het aantal inbraken in de wijk enorm zien dalen. De WhatsApp-groepen zijn een bewonersinitiatief en het beheer en gebruik ervan ligt ook geheel bij de inwoners van de wijk, maar wijkagent Wim Knol is nauw betrokken en is trots op het resultaat.

Het is begonnen toen bewoners van de Sieradenbuurt, waar Knol destijds ook de wijkagent van was, van bezoekers uit Ede het verhaal te horen kregen over de inzet van een WhatsApp-groep in een woonwijk. Dit verhaal werd aan de wijkagent voorgelegd, die meteen geïnteresseerd was en er wel potentie in zag.

Met een aantal betrokken bewoners uit de Sieradenbuurt en de Stripheldenbuurt werden de plannen uitgewerkt en al snel was de eerste WhatsApp-groep in Almere een feit.

“Het is niet zomaar een WhatsApp-groep”, legt Knol uit. “Er zit veel structuur en een protocol achter. Deelnemers worden geregistreerd en het gebruik van de WhatsApp-groep is aan een aantal regels gebonden. Het is niet zo dat er in de groep kan worden besproken of er vanavond een barbecue wordt georganiseerd. De groep is er strikt voor gebruik bij het waarnemen van een verdachte situatie.”

Deelnemers krijgen ook een instructie hoe te handelen bij verdachte situaties. Dit begint bijvoorbeeld met de vraag wat eigenlijk een verdachte situatie is en hoe je deze herkent.

Succesvol

Dat het werkt heeft de praktijk al uitgewezen. Enthousiast laat Wim Knol een voorbeeld zien van wat zich in één van de WhatsApp-groepen in de wijk heeft afgespeeld. Een verdacht voertuig houdt zich op in de wijk. Er wordt door de inzittenden naar woningen gekeken. Een deelnemer meldt het in de groep en er wordt gereageerd door andere deelnemers. De inzittenden van de auto hebben hun weg inmiddels te voet vervolgd en lopen door één van de straten. Andere deelnemers aan de WhatsApp-groep zien ze ook lopen. Meerdere inwoners gaan de straat op, honden uitlaten of ‘zomaar’ een ommetje lopen. De mannen worden aangesproken of ze iets zoeken of misschien zijn verdwaald. Het kenteken van de auto wordt genoteerd en er worden foto’s gemaakt. De mannen stappen weer in de auto en verlaten de wijk.

Het incident wordt gemeld bij de wijkagent. Deze trekt het kenteken na en stuurt de gemaakte foto’s van de mannen naar collega’s van een politiebureau in de plaats waar de auto thuishoort. Het resultaat komt al snel terug: de mannen zijn bekende inbrekers.

“De politie wil natuurlijk boeven vangen”, zegt Knol, “maar het is fantastisch dat bewoners het de inbrekers op deze manier onmogelijk maken om tot hun daad te komen.”

Dit is slechts één voorbeeld, en er zijn er meer. Maar de totale cijfers wijzen ook uit dat het inbrekersgilde de Stripheldenbuurt links laat liggen. “Het aantal inbraken is in het eerste jaar dat de WhatsApp-groepen draaiden met 60 procent afgenomen”, laat Knol zien. “Maar er is meer voordeel, wat we niet hadden voorzien. De cohesie in de wijk is enorm toegenomen.”

Wat daar ook aan bijdraagt is het feit dat het aantal deelnemers aan de WhatsApp-groepen al snel veel groter groeide dan werd verwacht. “We hielden rekening met zo’n 150 deelnemers. Daar waren we al blij mee. Inmiddels zitten we ruim over de 500!”

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de enkele WhatsApp-groep waar mee werd gestart inmiddels is uitgebreid tot tien groepen, elk voor een deel van de wijk. De beheerders zijn lid van alle groepen en kunnen daardoor verdachte bewegingen volgen en doorspelen naar een groep in een aangrenzend deel van de wijk.

Andere wijken

Wijkagent Knol is inmiddels ook in de Eilandenbuurt begonnen met de voorbereidingen van WhatsApp-groepen. Door een recente wijziging in de verdeling van de wijken onder de wijkagenten in Almere Buiten valt deze wijk nu ook onder zijn verantwoording. Ook in deze wijk zijn al verschillende inwoners enthousiast en bereid om het beheer op zich te nemen.

“Het is een burgerinitiatief”, benadrukt Knol nog een keer. “De WhatsApp-groepen zijn van de inwoners van de wijk en zij voeren zelf het beheer. Maar de politie ondersteunt het door het organiseren van informatiebijeenkomsten, het geven van instructie en het opvolgen van meldingen. En de gemeente draagt er financieel aan bij waardoor bijvoorbeeld promotiemateriaal voor de inwoners kan worden gemaakt.”

Bewoners in een wijk die willen starten met WhatsApp-groepen kunnen profiteren van de ervaring die inmiddels is opgebouwd in de Stripheldenbuurt. Er is een website ontwikkeld waar alle informatie en materiaal kan worden verkregen: www.deboevendebuurtuit.nl.

Wijkagent Knol informeert ook zijn eigen collega’s, wijkagenten van andere Almeerse wijken. “Het zou mooi zijn als het in heel Almere zou worden opgezet. Maar het is nog niet zo heel bekend bij de wijkagenten.”

In Almere Buiten is al een informatiebijeenkomst geweest voor alle wijkagenten. Maar Wim Knol houdt graag meer informatiebijeenkomsten. En dat doet hij niet alleen in Almere. Hij wordt ook gevraagd het succesverhaal in andere plaatsen te vertellen. Het succesverhaal van de inwoners, die de boeven de wijk uit WhatsAppen.

 

Meer informatie over de WhatsApp-groepen:  Stripheldenbuurt  Eilandenbuurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *