Nieuws

Dode en vier gewonden bij woningbrand Paulus Potterstraat

In de nacht van dinsdag op woensdag is er een uitslaande brand uitgebroken in een woning aan de Paulus Potterstraat. Rond half twee brak het vuur uit en greep razendsnel om zich heen. Bij de brand is één dode, een 52-jarige vrouw, te betreuren. Vier familieleden raakten licht tot ernstig gewond, waaronder twee kinderen.

De brand ontwikkelde zich razendsnel en al snel stonden twee woningen in brand. Toegesnelde hulpdiensten hebben samen met diverse buurtbewoners een aantal slachtoffers via onder andere ladders weten te redden. Het ambulancepersoneel heeft zich over de slachtoffers ontfermd.

De brandweer heeft rond half vier bekend gemaakt dat er één dodelijk slachtoffer te betreuren is. De 59-jarige opa van het gezin en een kind zijn naar het Flevoziekenhuis en later naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht. Daarnaast werd de 32-jarige vader samen met een kind naar Lelystad gebracht. Helaas kwam de hulp voor de oma te laat. De moeder was tijdens de brand niet in de woning.

De brandweer is lange tijd bezig geweest met nabluswerkzaamheden om er zeker van te zijn dat alle hittebronnen gedoofd waren. In de omliggende woningen werden ook metingen verricht waarna deze weer ter beschikking aan de bewoners werden gesteld. De stichting Salvage was aanwezig om getroffen bewoners te ondersteunen.

De politie is een groot onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. De hele ochtend zijn onderzoekers en rechercheurs bezig geweest in de woning. Burgemeester Annamarie Jorritsma is ook ter plaatse gekomen om zich op de hoogte te laten stellen van de laatste stand van zaken en met verschillende betrokken te praten.

Lees hieronder het live verslag van onze redactie en verslaggevers ter plaatse:

Uitslaande woningbrand in de Paulus Potterstraat.

01:27 uur: Brandweer gealarmeerd voor woningbrand.
01:28 uur: Nader bericht brandweer: 4 personen nog aanwezig in de woning.
01:29 uur: Traumahelikopter opgeroepen om ter plaatse te komen.
01:37 uur: Brandweer schaalt op naar grote brand.
01:43 uur: Verslaggever ter plaatse meldt dat er kind(eren) door de hulpdiensten uit de woningen zijn gehaald.
01:45 uur: Eerste ambulance met slachtoffer vertrokken naar het ziekenhuis.
01:50 uur: Tweede en derde ambulance onderweg naar het ziekenhuis.
01:52 uur: Traumahelikopter gaat landen in Tussen de Vaarten.
01:56 uur: Brand was onder controle, maar laait weer op, vlammen slaan metershoog uit de woningen.
01:58 uur: De hoogwerker van de brandweer heeft zich opgesteld en blust van boven af op de woningen.
01:59 uur: De traumahelikopter is geland naast het politiebureau aan de Baljuwstraat.
02:05 uur: Er zijn naar schatting 7 ambulances ingezet en de Officier van Dienst Geneeskunde.
02:10 uur: Traumahelikopter is weer opgestegen en gaat terug naar Amsterdam.
02:11 uur: Meerdere woningen zijn uit voorzorg ontruimd.
02:15 uur: Brandweer is bezig met nablussen.
02:35 uur: De brand is wederom opgelaaid. Er is opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Er zijn extra brandweer eenheden vanuit Lelystad onderweg om te komen helpen.
02:45 uur: Totaal zijn er nu circa 4 of 5 woningen waarin brand heeft gewoed.
02:55 uur: Brandweer Lelystad gaat richting de kazerne van Almere om andere calamiteiten op te kunnen vangen.
03:06 uur: Er gaan nu veel geruchten door de wijk, wachten is op de persvoorlichter van de brandweer. Het exacte aantal slachtoffers is nog onbekend.

03:31 uur: De brandweer laat zojuist weten dat er vijf slachtoffers zijn, waarvan één dodelijk (oma). De opa en een kind zijn eerst naar het Flevoziekenhuis en later naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht, de vader is samen met het andere kind naar Lelystad gebracht.

03:47 uur: De brandweer is voorlopig nog bezig met het nablussen en veiligstellen van de woningen. Het live-blog sluit, de komende uren wordt dit artikel aangevuld.

 

13 gedachten over “Dode en vier gewonden bij woningbrand Paulus Potterstraat

 • Helaas waren het niet de toegesnelde hulpdiensten die samen met de bewoners de dochter uit het raam konden krijgen maar stond de politie toe te kijken terwijl de buurman het meisje met zijn eigen trap redde. Dit zag mijn vriend, wij wonen achter deze huizen. Verder heb ik begrepen dat de opa en kleinzoon rechtstreeks naar Beverwijk zijn gebracht met de trauma helikopter, alleen deze laatste kan ik niet bevestigen.

  Beantwoorden
  • De traumahelicopter is na het incident naar Amsterdam teruggegaan en niet naar Beverwijk gevlogen.

  • Je vergeet wel even twee agenten die naar binnen zijn gegaan maar helaas door de hitte niet naar boven konden.

   Maar goed je kan niet alles weten he.

  • Er zijn geen slachtoffers met de heli vervoerd. Dat gebeurt overigens zeer zelden v.w. de beperkte ruimte in de heli. Twee slachtoffers gaat zeker niet passen.

   De heli is met drie POB (persons on board: piloot, navigator en arts) van Almere naar Amsterdam Heliport gevlogen, alwaar is getankt. Bron: communicatie heli met luchtverkeersleiding.

  • Dat de politie in jou ogen hulpeloos toekijkt lijkt maar zo want zowel de politie as de brandweer hebben een hoofd regel denk aan uw eigen veiligheid.
   De politie is niet uitgerust met de speciale pakken en ademlucht zoals de brandweer dus die gaan dan niet hun eigen leven op het spel zetten.
   Die buurman die dat meisje heeft gered is een held maar daarnaast heeft hij ook heel veel risico genomen

 • Dat jij serieus durft af te geven op de politie. Schandalig. Je was er niet eens bij. Maar wel de hulpdiensten zwart lopen maken.
  Heeft je vriend je ook verteld over de ramptoeristen, die de hulpdiensten belemmerden hun werk fatsoenlijk uit te voeren en hen uit liepen te schelden? Of was hij daar soms één van?

  Beantwoorden
  • Begin je nou serieus over mij?

  • Ik was er een aantal minuten na mijn vriend dus de rest heb ik allemaal zelf gezien. En ik denk dat jij me heel verkeerd begrijpt want alle respect voor de hulpdiensten. Buiten dat vind ik het zeer jammer dat, omdat mijn reactie jou niet zint, jij ervanuit gaat dat mijn vriend wellicht 1 van de mensen is geweest. Ben je toevallig aanwezig geweest op de avond na de brand? Dan is er als het goed is een hoop meer duidelijk waarom er geschreeuwd is..

  • Het is geen afgeven op de politie het gewoon een feit dat politie mensen wel weten hoe ze de overige hulpdiensten moeten hinderen met hun vaak domme afzettingen vaak zijn het de politie mensen die reddingen doen, alleen zijn deze er niet voor uitgerust zoals de brandweer, ze hebben geen speciale pakken en geen ademlucht maskers. Mensen redden natuurlijk maar denk ook aan je eigen veiligheid.
   Als een brand heel snel om zich heen grijpt is vluchten vaak al snel onmogelijk of levensgevaarlijk, daar ka de politie niets aan veranderen en de brandweer ook niet. De vraag is nu wat heeft die brand veroorzaakt en waarom greep deze zo nel om zich heen

 • buiten het feit dat de hulpverleners hun best deden heb ik inderdaad ook alleen een buurman op een ladder een kind zien redden. En geen hulpverlener zoals in dit artikel staat.

  Beantwoorden
  • Waren de hulpdiensten toen al ter plaatse dan toen men dat kind heeft gered via een ladder?
   Als je wat zegt moet je wel het hele verhaal vertellen en het niet uit zijn verband rukken.
   Als men de brandweer in kennis had gesteld dat er nog mensen en kinderen binnen waren hadden deze er alles aan gedaan ze te redden, als je 112 belt word dat ook gevraagd of er nog mensen binnen zijn.
   Dus de fout ligt niet bij de hulpdiensten maar bij de mensen die erom heen stonden. die hadden meteen naar de politie moeten gaan en naar de brandweer en zeggen er zijn nog mensen binnen.

 • Je zal maar de dood van je moeder op je geweten hebben…Wat een klootzak! Ik hoop dat hij levenslang krijgt!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *