Kort nieuws

Kinderarbeid en illegale arbeid: boetes voor werkgevers na controle maaltijdbezorgers

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft vorige week donderdag in samenwerking met de politie een controle uitgevoerd rond maaltijdbezorgers. Hierbij zijn meerdere overtredingen geconstateerd. In drie gevallen was er sprake van kinderarbeid en daarnaast waren er twee personen aan het werk zonder werkvergunning. De betrokken werkgevers krijgen een boete voor overtreding van de arbeidswetten.

Het is donderdag laat in de middag. Als de avond valt, duiken bezorgers met tassen op de rug of op de zadels de straten op. Mensen krijgen trek en een maaltijd kan met een paar klikken binnen een half uur op tafel staan. De vaak jonge bezorgers voelen de tijdsdruk. De maaltijd moet warm aankomen en soms ligt er ook nog een mooie fooi in het verschiet. Maar de wereld van maaltijdbezorging kent ook een donkere kant.

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft sinds 2018 meerdere onderzoeken gedaan naar de werkwijze in deze sector. Bezorgers zijn in dienst van restaurants, maar werken vaak ook via verschillende platforms of uitzendbureaus. Uit risicoanalyses van de Arbeidsinspectie komt naar voren dat de kans op overtredingen groot is in de sector. Dat geldt voor de veiligheid van bezorgers, maar vaak ook op het gebied van eerlijk werk. Er zijn zorgen over kinderen die onder hoge tijdsdruk op de fiets springen met een tas op de rug. Soms met een fatale afloop. Mede vanwege de vele ongevallen met minderjarige bezorgers is het sinds 2020 verboden om jongeren onder de 16 jaar op commerciƫle basis maaltijden te laten bezorgen met een vervoermiddel. Daarnaast werken bezorgers in deze sector vaak stelselmatig langer dan toegestaan en is er sprake van onderbetaling.

In Almere was het beeld donderdagavond eveneens somber. Maaltijdbezorgers op scooters, brommers en fietsen werden door motoragenten van de politie naar een locatie gebracht voor verhoor door de Arbeidsinspectie. Inspecteurs zagen al snel dat het in een aantal gevallen mis was. Zo troffen zij drie bezorgers aan die jonger waren dan 16 jaar. De betrokken werkgevers zullen een boete krijgen wegens verboden kinderarbeid. Verder kwamen inspecteurs twee personen tegen die niet gerechtigd waren om in Nederland te werken. Beide personen hadden de Braziliaanse nationaliteit. Er was geen tewerkstellingsvergunning voor hen geregeld. Dat is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV). Ook daarvoor krijgen de werkgevers een boete. Tenslotte wordt er nog onderzoek gedaan naar een werkgever die zijn personeel vermoedelijk minder betaalde dan wettelijk is toegestaan, een overtreding van de Wet Minumumloon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *