Nieuws

Brand in vuilniswagen Seizoenenbuurt

In de Seizoenenbuurt is donderdagochtend brand ontstaan in een vuilniswagen. Dankzij het snelle optreden van de chauffeuse en de twee beladers achterop, kon erger worden voorkomen.

Rond 10:00 uur waren de vuilnisophalers van de gemeente bezig met een ronde door de Seizoenenbuurt toen er ter hoogte van de Februaristraat brand werd ontdekt achterin de wagen. De chauffeuse heeft de wagen direct de straat uitgereden en geparkeerd op een rustig gedeelte van de Maandenweg. De lading met huisvuil is vervolgens op straat gestort om te voorkomen dat de vuilnisauto mogelijk in vlammen zou opgaan. De brandweer kwam met spoed ter plaatse maar hoefde niet te blussen.

De gemeente is met onder andere een vuilniswagen met grijparm ter plaatse gekomen om het afval weer op te halen.

Toename van branden in vuilniswagens

Jaarlijks zijn er in heel Nederland tientallen branden in vuilniswagens. Volgens de branchevereniging van gemeentelijke afvalinzamelaars is er de afgelopen jaren sprake van een toename in branden. Zeker drie keer per maand is er ergens in Nederland brand in een vuilniswagen. De afgelopen tijd waren er al minstens twee soortgelijke incidenten in Almere.

Batterijen vaak de oorzaak

De oorzaak van de branden in vuilniswagens is vaak te herleiden naar batterijen. Ze zitten bijvoorbeeld in horloges en gehoorapparaten, maar ook als oplaadbare batterijen in vapes, e-sigaretten, mobiele telefoons en camera’s. In combinatie met brandbare vloeistoffen, gasflessen, lachgaspatronen of chemisch afval kunnen ze sneller ontbranden of exploderen. Tijdens het samenpersen van het afval in de vuilniswagen komen vloeistoffen vrij. Deze vloeistoffen gaan een chemische reactie aan met andere stoffen, wat leidt tot brand. Een batterij hoeft maar een klein beetje beschadigd te zijn om vlam te vatten.

Daarom is het van groot belang om batterijen, elektrische apparaten en druk houdende flessen nooit bij het afval of in een ondergrondse container te gooien, maar ze in plaats daarvan naar een inzamelpunt te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *