Nieuws

Hier staat (voorlopig) de eerste flexflitser in Almere

Vanaf vrijdag zet het OM een flexflitser in voor het handhaven van de maximumsnelheid op de Oostvaardersdijk. De flitspaal staat twee maanden op één plek en wordt daarna verplaatst naar de volgende locatie. Er worden in totaal vijftig flexflitsers ingezet, die landelijk rouleren over circa 150 locaties. 

Te hard rijden is nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Het risico op een verkeersongeval moet omlaag. Daarvoor moet het aantal bestuurders dat zich aan de snelheidslimiet houdt omhoog. Handhaving is een van de middelen om dit doel te bereiken. Sinds november 2022 zet het OM de nieuwe flexflitser in, waarmee op meer dan 150 locaties in heel Nederland 24/7 gehandhaafd kan worden op de maximumsnelheid.

Ernstige gevolgen
Hoe hoger de snelheid, hoe groter de kans op ongevallen en hoe groter de kans op een ernstige afloop. Dat geldt nog in grotere mate als het gaat om een botsing tussen gemotoriseerde voertuigen en kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en (brom)fietsers. Verkeersofficier Achilles Damen ziet dat ook regelmatig in zijn werk: ‘Bestuurders die even te hard rijden en dan een voetganger of fietser aanrijden met ernstige gevolgen. Het zijn vreselijke zaken, die niemand gewild heeft en makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Zelfs kleine overtredingen kunnen grote gevolgen hebben.’

De flexflitser
De flexflitser handhaaft 24 uur per dag op de maximumsnelheid. De flexflitser is een flexibele vorm van snelheidshandhaving: de flitser staat ongeveer twee maanden op dezelfde plek en wordt daarna verplaatst. Zo kan op veel verschillende locaties gehandhaafd worden en worden bestuurders bewuster van hun snelheid en rijgedrag. Later wordt de flexflitser weer op dezelfde plek teruggeplaatst, zodat bestuurders geprikkeld worden om duurzaam hun rijgedrag aan te passen. De flexflitser kan ook goed ingezet worden bij wegwerkzaamheden, waar tijdelijk een aangepaste maximumsnelheid geldt. De flitser kan twee maanden lang werken op de accu’s in de base-unit, er is dus geen stroomvoorziening nodig.

Flexflitser op Oostvaardersdijk
De flexflitser is vrijdag 14 april geplaatst op de Oostvaardersdijk ter hoogte van de Zuidersluisbrug. De maximumsnelheid is hier 50 km/u. De paal blijft ongeveer twee maanden staan.

2 gedachten over “Hier staat (voorlopig) de eerste flexflitser in Almere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *