Nieuws

HV-Almere jaaroverzicht 2022

Met ons team van vrijwilligers was HV-Almere er ook in 2022 weer vaak bij incidenten in Almere. Dit jaar publiceerden wij in totaal meer dan 300 artikelen. Van kat op het dak tot een grote brand, alles kwam in 2022 weer voorbij in Almere. In totaal werd er meer dan één miljoen keer een bezoek gebracht aan HV-Almere.nl. Op Facebook zagen meer dan 600 duizend bezoekers een post van HV-Almere voorbij komen.

Wij hopen ook in 2023 het Almeerse 112-nieuws te mogen brengen. Recent kwam het nieuws naar buiten dat vanaf april 2023 de meldkamers moeten stoppen met het versturen van het persalarm. Hierdoor wordt de pers niet meer geïnformeerd over bijvoorbeeld een ongeval of een schietincident. Wij hopen dat er een oplossing wordt gevonden om toch de pers tijdig te informeren bij calamiteiten.

Heeft u beeldmateriaal van een incident en wilt u dat met ons delen? Dat kan via Twitter, Facebook, Mail of via onze WhatsApp Tiplijn (06-24465671). Wij danken iedereen die het afgelopen jaar beeldmateriaal heeft aangeleverd!

Denk ook deze jaarwisseling aan de veiligheid en let op elkaar, zodat het ook dit jaar weer een mooi feest zal zijn. HV-Almere wenst u een fijne jaarwisseling en een goed, gezond en veilig 2023 toe!

Jaaroverzicht video

Jaaroverzicht foto’s 

Branden

In 2022 waren er een aantal grote branden. De meest opvallende was de brand bij restaurant Onderweg bij ’t Oor op 28 augustus. Het restaurant ging volledig in vlammen op. Verder ontstond brand bij een garagebedrijf in Stedenwijk, bij een loods aan het Scoutingpad en in een bedrijfsverzamelgebouw op het Poldervlak. Ook was er brand bij een recyclingbedrijf op De Vaart en bluste de brandweer een brand in een vuilniswagen met huisvuil. Aan het eind van het jaar vonden er kort na elkaar twee explosies plaats in een woning. De politie heeft tot nu toe één iemand aangehouden.

 

Ongevallen op de weg

In 2022 waren er op de Almeerse wegen meerdere ongevallen. In twee gevallen waren er hulpdiensten bij het ongeval betrokken. Een bijzonder ongeval vond plaats in de Stripheldenbuurt waar een auto midden in een boom belandde. In totaal vonden er twee dodelijke ongevallen plaats. Eén op de Oostvaardersdijk en de ander op de A6 bij Almere Poort. Dit jaar stonden we het vaakst bij de Evenaar en de Tussenring voor een verkeersongeval. Spoorviaducten bij station Almere Buiten en Oostvaarders werden met enige regelmaat aangereden. Ook vonden er dit jaar weer meerdere aanrijdingen plaats tussen een stadsbus en kruisend verkeer. In mei werd een man aangetroffen bij de Beemdlaar. Hulpdiensten probeerden de man te reanimeren, maar hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De man bleek na onderzoek door een ongeval om het leven te zijn gekomen.

Foto 10: Bergnet; Foto 14: Damian Ruitenga

 

Schiet-/steekincidenten

In Almere hebben dit jaar minstens twaalf steekincidenten plaatsgevonden. Eén persoon kwam door een steekincident om het leven. In totaal vonden er zeven schietincidenten plaats. Bij een schietincident in Tussen de Vaarten kwam een 25-jarige man uit Almere om het leven.

 

Overvallen

In Almere Haven werden drie woningen, vijf winkels en een casino overvallen in een tijdsbestek van zeven maanden. De politie heeft inmiddels aanhoudingen verricht. Ook werden er mensen aangehouden voor een woningoverval in Duin en overvallen op winkels in het centrum en Muziekwijk. Ook vonden er meerdere overvallen plaats op woonhuizen.

 

Bijzondere inzetten

In januari rukten de hulpdiensten massaal uit naar een woning in Danswijk. Dit vanwege een een verward persoon in een woning. Naast het arrestatieteam van de politie werd ook het Quick Response Team van de brandweer ingezet. Dit was de eerste keer dat het team in Almere werd ingezet. Eind april kwamen tijdens een oefening twee brandweerlieden vast te zitten in een hoogwerker. Een tweede hoogwerker uit Lelystad kwam ter plaatse, echter ging deze ook kapot. Uiteindelijk werden de brandweerlieden met een derde hoogwerker uit Hilversum bevrijd. In Kruidenwijk klommen twee kinderen in een hoge boom. Ze durfden niet meer naar beneden, de brandweer kwam hen redden. Op 11 september werd in het WTC een actie georganiseerd voor het goede doel. Brandweerlieden beklommen de dertig verdiepingen van het WTC. Half oktober bezweek bij het asielzoekerscentrum de dakconstructie van een van de gebouwen. De brandweer heeft andere gebouwen gecontroleerd en zorgde samen met de gemeente voor tijdelijke opvang van de bewoners, waarbij ook het Rode Kruis heeft ondersteund. Eind december kwam een medewerkster met geen mogelijkheid meer weg van haar werk na een feestje. De brandweer is met een hoogwerker ter plaatse gekomen om haar te bevrijden.

 

Zoekacties

In februari is op het Gooimeer een boot omgeslagen. Drie personen zijn uit het water gehaald. Uiteindelijk is één persoon overleden. Eind februari raakte een man uit Ierland vermist in Almere Buiten. Onder andere het Veteranen Search Team hielp met zoeken. Niet veel later werd het lichaam van de man aangetroffen in de Lage Vaart. In de zomer hoorde iemand een plons en hulpgeroep bij het Weerwater. Een grote zoekactie werd op touw gezet. Uiteindelijk is er niemand aangetroffen.

 

Storm Eunice

Storm Eunice heeft op 19 februari een spoor van vernieling achtergelaten in Nederland. In Almere is de brandweer veelvuldig in actie gekomen voor meldingen van stormschade en gevaarlijke situaties. De brandweer laat weten dat er in Flevoland geen gewonden zijn gevallen als gevolg van de storm.

 

Dierennieuws

Ook aan dieren in het nieuws was in 2022 geen gebrek. Een papegaai in de boom, kat Jantje op het dak of zwemmende hond Kobus in de Vaart. Alles kwam voorbij. Uniek was de inzet van de brandweer die een imker te hulp schoot om een grote zwerm bijen uit een boom te halen.

Een gedachte over “HV-Almere jaaroverzicht 2022

  • Wij willen alle hulpdiensten bedanken voor de goeie zorg die hebben mogen ontvangen na onze brand .
    Het is een hele impact geweest en zijn er nu nog mee bezig

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *