Nieuws

Regionaal: Groot alarm voor hulpdiensten Flevoland in verband met vreemde lucht in Lelystad

De wijk Punter in Lelystad is door de hulpdiensten volledig afgesloten in verband met een vreemde lucht op meerdere plaatsen in de wijk. De eerste melding werd gedaan om kwart over vijf vanmiddag. Inmiddels is er groot opgeschaald. Er is voor de wijk een NL-Alert uitgestuurd.

In en rond de wijk Punter is veel politie aanwezig. Niemand mag de wijk meer in. De brandweer is op meerdere plaatsen onderzoek aan het instellen naar de aard en herkomst van de vreemde lucht. Het is inmiddels uitgesloten dat het gas betreft. Er zijn meerdere ambulances en een traumahelikopter uit Nijmegen ter plaatse en het Noodhulpteam Flevoland van het Rode Kruis, met o.a. vrijwilligers uit Almere, is ook gealarmeerd.

De hulpdiensten hebben inmiddels opgeschaald naar overlegniveau GRIP 2 en er zijn brandweereenheden opgeroepen uit Lelystad, Dronten, Swifterbant, Zeewolde, Urk, Rutten en Ens. Er zijn ook enkele ondersteunende eenheden uit Gooi en Vechtstreek en Utrecht aanwezig.

Meerdere straten in de wijk Punter worden ontruimd. Bewoners worden opgevangen in de Rietlanden. Er wordt inmiddels ook in de wijken Jol, Gondel en Kogge onderzoek gedaan.

21:45 uur:
Een woordvoerder van gemeente Lelystad meldt dat er vier straten helemaal zijn ontruimd. Er is een stadsbus ter plaatse gekomen om bewoners naar de opvanglocatie te vervoeren. Verder is er nog geen nieuwe informatie bekend.

22:10 uur:
Er wordt gemeld dat er nog meer straten gaan worden ontruimd. Bewoners wordt verzocht naar familie of vrienden buiten de wijk te gaan of naar de opvanglocatie in school De Rietlanden.

Zondag 9 mei.

00:32 uur:
Er zijn inmiddels 10 straten ontruimd. Het gaat om Punter 25, 26, 27, 28, 29, 30, 33, 34, 35, 36 en 39. Inwoners met vragen kunnen bellen naar 0320-278911, optie 1.

02:42 uur:
Er zijn nog meer straten ontruimd. Het gaat nu om Punter 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 33, 35, 36, 37 en 39. Uit onderzoek door het RIVM blijkt dat er in het riool een benzine-achtige stof is aangetroffen. Bewoners van verschillende straten in de Punter zijn uit voorzorg geëvacueerd vanwege de mogelijkheid van brandbare gassen in het riool. Op dit moment begint de brandweer met leegpompen en doorspoelen van het riool. Dat gebeurt via tankwagens.

08:50 uur:
De inwoners met postcode 8242 EA, EB, EC, EJ, EP, ER mogen nog niet terug naar hun huis. De andere bewoners wel. Het advies is om de woning te ventileren en kranen door te spoelen. De brandweer is nog aanwezig en doet continue metingen. Inwoners kunnen het eerder genoemde telefoonnummer nog tot 12 uur bellen voor advies en informatie.

 

Een gedachte over “Regionaal: Groot alarm voor hulpdiensten Flevoland in verband met vreemde lucht in Lelystad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *