Nieuws

Spectaculaire jubileum editie Nationale Veiligheidsdag 2018

Zaterdag 26 mei werd in Almere de vijfde editie van de Nationale Veiligheidsdag gehouden. Het was een warme maar vooral geslaagde dag vol spectaculaire demonstraties en informatieve stands.

Om 13:00 uur werd de dag geopend door burgermeester Franc Weerwind, minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus en Commissaris van de Koning Leen Verbeek. Met een druk op de knop werd het startschot gegeven en was er meteen een waterdemonstratie.

Demonstratie op het Weerwater

Tijdens de openingsdemonstratie kon het publiek een samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten bekijken. Een brandende boot werd door de brandweer vanuit hun brandweerboot geblust. Tegelijkertijd werden de daders door de politie achtervolgt. De politie, die onder meer jetski’s gebruikte, kon de verdachten aanhouden. Ondertussen werd er een drenkeling door de reddingsbrigade uit het Weerwater gered.

Demonstratie ongeval met beknelling

Op de Esplanade werden gedurende de dag meerdere keren demonstraties van een ongevallen met beknelling getoond. Bij deze demonstraties waren de brandweer, ambulancedienst, politie en Rijkswaterstaat betrokken. De politie en Rijkswaterstaat zorgden voor een veilige werkplek. De brandweer bluste als eerste de brand in één van de auto’s en vervolgens werd in overeenstemming met de ambulancedienst een plan bedacht om het slachtoffer uit het voertuig te halen. De brandweerlieden moesten het slachtoffer uit het voertuig bevrijden door deze open te knippen. De ambulancedienst voerde het slachtoffer vervolgens af. De politie was tenslotte verantwoordelijk voor de berging van het voertuig.

Demonstratie militairen

Defensie gaf daarnaast ook een demonstratie. Tijdens de demonstratie gingen de militairen met onder meer een pantservoertuig het ‘gevecht’ aan met twee gewapende mannen. Eén van de gewapende mannen werd gearresteerd en de andere werd uitgeschakeld.

Stands

Verschillende hulpdiensten en andere instanties hadden groot uitgepakt met verschillende stands met informatie. Daarnaast kon er onder andere bij de Reddingsbrigade meegevaren worden op het Weerwater en kon men een Leopard tank van binnen bekijken. Verder waren er voor kinderen verschillende activiteiten zoals een klimmuur of brandweerspuit van de jeugdbrandweer. De hulpdiensten hadden verder nog materieel meegebracht zodat de bezoekers een kijkje konden nemen in bijvoorbeeld een brandweerwagen of ambulance. Ook vloog de politiehelikopter een aantal keer laag over met hun sirene aan.

Vanwege het warme weer werden bezoekers erop geattendeerd voldoende water te drinken. De organisatie had daarom verschillende waterpunten geplaatst. Alles bij elkaar was het een zeer geslaagde dag.

Video’s

GoPro video

Een gedachte over “Spectaculaire jubileum editie Nationale Veiligheidsdag 2018

  • Ingrid Wijers

    Wat een enorm goed georganiseerde en mooie dagvoor jong en oud. Mijn welgemeende complimenten voor iedereen die aan deze dag heeft meegewerkt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *