Persberichten

Brandweer: “Eerst checken, dan bellen!”

PersfotoBrandweer Flevoland werkt de laatste jaren hard aan het terugdringen van loze meldingen. De brandweer doet hierbij vanaf 1 oktober nadrukkelijk een beroep op bedrijven en burgers.

Rookmelders

Bij het ontdekken van brand krijgt de rookmelder een steeds grotere rol. Veel woningen in Flevoland zijn gelukkig al uitgerust met rookmelders en dit zorgt ervoor dat bewoners bij brand gealarmeerd worden en zij snel hun woning kunnen verlaten. Ook zijn er rookmelders die gekoppeld zijn aan apps. Via deze apps krijgen bewoners -waar ze ook zijn- de melding dat de rookmelder in hun woning afgaat.

Vooropgesteld: rookmelders redden levens en zorgen ervoor dat schade bij brand beperkt kan blijven doordat branden snel kunnen worden gemeld. Maar rookmelders gaan ook wel eens af als er geen brand is. Wordt u gealarmeerd door een rookmelder bij u thuis of bijvoorbeeld bij uw buren? Kijk dan eerst of er rook of brand waarneembaar is en maak afspraken met de buren hoe elkaar hiermee te helpen. Het kan namelijk voorkomen dat de melder ongewenst afgaat door stof of vanwege een lege batterij. In deze gevallen is het niet nodig 112 te bellen en de brandweer te alarmeren. Hiermee zijn loze meldingen te voorkomen.

Meldingen Openbaar Meldsysteem (OMS)

Bij meldingen in het Openbaar Meldsysteem neemt Brandweer Flevoland een soortgelijke maatregel. Als er op de meldkamer een melding binnenkomt van een op het Openbaar Meldsysteem aangesloten gebouw gaat de meldkamer deze melding eerst gedurende een minuut checken. Dit ter verificatie of er daadwerkelijk brand is. Bij brand rukt de brandweer meteen uit. Krijgt de meldkamer geen contact met het betreffende gebouw, dan gaat de brandweer na die minuut ook rijden op de melding.

Meldingen Particuliere Alarmcentrales (PAC)

Brandweer Flevoland doet ook een beroep op particuliere alarmcentrales. Als deze centrales meldingen binnen krijgen van bij hun aangesloten burgers (woningen) of bedrijven moeten zij zelf de melding eerst verifiëren. Bij brand kan de melding worden doorgezet naar de regionale meldkamer. Bij meerdere onechte doormeldingen naar de regionale meldkamer brengt de brandweer kosten in rekening aan de particuliere alarmcentrale.

Positieve effecten

Met de invoering van de nieuwe werkwijze ten aanzien van rookmelders, het openbaar meldsysteem en particuliere alarmcentrales verwacht Brandweer Flevoland het aantal loze meldingen verder terug te dringen. Naast de onnodige kosten die loze meldingen met zich meebrengen hebben de genoemde maatregelen meer positieve effecten. Minder loze meldingen betekent dat de brandweer minder vaak met optische- en geluidssignalen de weg op hoeft. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede. Verder hoeft de brandweer minder schade te maken om woningen te kunnen betreden -bijvoorbeeld in geval van rookmelders die afgaan zonder dat er brand is- en vergroot de brandweer de paraatheid. Bij een uitruk naar een loze melding kan de dichtstbijzijnde auto namelijk niet uitrukken naar een echt incident.

Dit is een persbericht van Brandweer Flevoland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *