Persberichten

Almeerders aangehouden bij hennepkwekerij in Weesp

Politie_sireneDinsdagavond 29 september heeft de politie twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een hennepkwekerij.

Bij een politiecontrole langs de A6, ter hoogte van Almere, controleerden agenten rond 19.45 twee mannen. Zij hadden elektragereedschap bij zich en één van hen bleek antecedenten op het gebied van verdovende middelen te hebben. Zij gaven aan op weg naar Amsterdam te zijn. De agenten vertrouwden het niet en besloten hen te volgen. Zij reden naar een pand aan de Bloemendalerweg in Weesp.

Agenten vermoedden dat zich in het pand een hennepkwekerij bevond en controleerden de twee mannen opnieuw, toen zij weer naar buiten kwamen. Eén van de mannen had bekabeling in zijn handen, hij bleek elektricien te zijn. Binnen troffen agenten een pas ontmantelde hennepkwekerij aan, zonder planten. De twee mannen, van 27 en 42 jaar uit Almere, werden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Bij veel hennepkwekerijen is sprake van diefstal van stroom door illegaal aftappen hiervan. De warmtevoorziening voor de hennepplanten vraagt om speciaal aangelegde elektravoorzieningen. Ook is er soms sprake van ingenieuze beveiligingsconstructies. Elektriciens die deze aanleggen, zijn strafbaar.

Zoek de spanning niet op
Politie en het Openbaar Ministerie staan deze week op de Electrotechniekbeurs in Utrecht en geven daar voorlichting aan de beroepsgroep elektriciens en installateurs over de nieuwe wetgeving in de Opiumwet. Sinds 1 maart 2015 is artikel 11a OW (Opiumwet) van kracht. Dat wetsartikel stelt handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van de illegale hennepteelt strafbaar. Met het motto ‘zoek de spanning niet op’ (www.zoekdespanningnietop.nl ) wijzen OM en politie, met medewerking van MMA en Netbeheer Nederland, op de Elektrotechniekbeurs elektriciens en installateurs op de risico’s en gevaren van illegale hennepteelt.

Met ingang van maart jl. is een elektricien bijvoorbeeld strafbaar als hij stroom aanlegt waarvan hij/zij weet of kan vermoeden dat die stroom gebruikt wordt voor de georganiseerde hennepteelt. Door de elektra aan te leggen, faciliteert de elektricien georganiseerde hennepteelt en dat is strafbaar. Daar staat een forse straf op: een gevangenisstraf tot drie jaar of een geldboete tot 81.000 euro.

Weerbaar
OM, politie en partners willen de beroepsgroep van elektriciens en installateurs weerbaar maken tegen de criminele organisaties en individuen die zich bezighouden met georganiseerde hennepteelt. In diverse publicaties en online worden hen handvatten geboden ter herkenning en voorkoming van het (on)bewust faciliteren van illegale henneppraktijken. Maar ook in de stand op de Elektrotechniekbeurs, waar beursbezoekers zich in een heuse illegale hennepkwekerij wanen.

Melding doen
Het is van belang dat elektriciens en installateurs die door criminelen voor een klus worden benaderd, het aanbod afslaan en melding doen bij de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem. Ook wanneer zij enkel een redelijk vermoeden hebben van illegale henneppraktijken.

Ondermijnende criminaliteit
Georganiseerde illegale hennepteelt is een vorm van ernstige, ondermijnende criminaliteit. Illegale hennepteelt gaat gepaard met onder meer onveiligheid in woonwijken, bedreigingen en liquidaties. Bovendien gaat er heel veel crimineel verkregen vermogen om in die wereld. Er vindt vermenging plaats van de boven- en onderwereld. OM, politie en lokaal bestuur tolereren dat alles niet. Met bestuurlijke maatregels en strafrechtelijke vervolging zetten ze zich gezamenlijk in om deze ondermijnende criminaliteit in te dammen en de schijnbare onaantastbaarheid van de drugscriminelen te doorbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *