Nieuws

Ambulances verhuisd naar Veluwezoom

De ambulancedienst in Almere heeft op maandagochtend 19 februari de nieuwe ambulancepost aan de Veluwezoom in gebruik genomen. De oude post aan de Boomgaardweg voldeed niet meer aan alle eisen voor een goede dienstuitvoering. Na een periode van zoeken, ontwikkelen en verbouwen beschikt het ambulancepersoneel nu over een locatie die om meerdere redenen een betere uitvoering van de dienst oplevert.

In de eerste plaats werd de ruimte in het gebouw aan de Boomgaardweg te klein. Door de groei van Almere nam het aantal ambulances dat paraat moet staan toe, zodat er geen plaats meer was voor alle voertuigen. Daarnaast voldeden de verblijfsruimtes in de oude post niet meer om de diensten naar behoren uit te voeren.

Een andere, misschien nog belangrijker reden om naar de Veluwezoom te verhuizen is de betere ligging ten opzichte van busbanen, de A6 en de Waterlandseweg. De aanrijtijd naar vooral het buitengebied richting Zeewolde en enkele verder weg gelegen wijken in Almere stond onder druk en de nieuwe locatie biedt een kortere aanrijtijd in alle richtingen. De nieuwe ambulancepost bevindt zich langs de busbaan, tegenover de brandweerkazerne Veluwezoom.

Het nieuwe gebouw biedt plaats aan meer voertuigen. In totaal kunnen er twaalf ambulances en dienstvoertuigen in de voertuighal een plaats krijgen. Op de Boomgaardweg was slechts plaats voor zes auto’s, waardoor voertuigen buiten moesten worden geparkeerd. In de nieuwe voertuighal aan de Veluwezoom is ook een autowasplaats ingericht.

De verblijfsruimtes voor het personeel bieden ook betere voorzieningen. Er is een ruime woonkamer, waar het ambulancepersoneel verblijft in afwachting van een rit. Daarnaast zijn er o.a. een vergaderruimte om besprekingen te houden en een computerruimte om administratief werk uit te voeren. De kleedruimtes voor het personeel zijn uitgerust met douchefaciliteiten en zijn ingericht met kledinglockers in de uniformkleuren van de ambulancedienst.

Grenzend aan de voertuighal bevinden zich meerdere magazijnruimtes voor voorraden zoals medicatie, accupakketten en zuurstofflessen. Het ambulancepersoneel kan hier de voorraden aan boord van het voertuig aanvullen.

Voor het ontwerpen en inrichten van het nieuwe gebouw werd een werkgroep samengesteld van een aantal ambulancemedewerkers, die wensen en eisen van de werkvloer verzamelden. In samenwerking met de ontwerpers werde deze in de plannen verwerkt. Hierdoor is een werkruimte ontstaan die volledig voldoet aan de behoeften van het personeel.

Op de benedenverdieping is ook plaats ingeruimd voor scholing en onderwijs, waar Dutch Medical Group uit Lijnden opleiding en bijscholing gaat verzorgen. Deze faciliteit is niet alleen bestemd voor ambulancepersoneel van Flevoland en Gooi- en Vechtstreek, maar ook voor andere regio’s. Naast twee leslokalen is er een ruimte waar een meldkamer wordt ingericht om realistische simulaties uit te voeren. In een opnamestudio kunnen de verrichtingen worden gevolgd en opgenomen, kan meteen feedback worden gegeven en kan een geoefend scenario met de deelnemers worden teruggeluisterd en bekeken om te evalueren.

Op de bovenverdiepingen van het gebouw zijn kantoorfuncties van de veiligheidsregio gehuisvest, waaronder de afdelingen GHOR, het veiligheidsbureau en communicatie. Het gebouw heeft verder geen publieksfunctie. De voor publiek toegankelijke afdelingen van de GGD, zoals Jeugdgezondheidszorg en Reisvaccinaties, blijven gehuisvest aan de Boomgaardweg.

De verhuizing van de ambulancedienst moest plaatsvinden terwijl de voertuigen paraat bleven voor acute hulpverlening. Kort voor 07:00 uur rukte de laatste ambulance met spoed uit vanaf de oude post aan de Boomgaardweg. Alsof het zo was afgesproken bleef het vervolgens ongeveer twee uur stil, precies de tijd die nodig was om alle voertuigen over te brengen naar de Veluwezoom.

De ambulances arriveerden daar rond 08:00 uur in een stoet, waarna een kleine ceremonie volgde. De voertuigen werden eerst in de nieuwe voertuighal geplaatst, waarna ze allemaal weer in colonne werden uitgereden. Met deze handeling werd de nieuwe ambulancepost dan officieel in gebruik genomen. Niet lang daarna werd een ambulanceteam opgeroepen voor de eerste spoedrit vanuit de schitterende nieuwe ambulancepost, terwijl de medewerkers op deze feestelijke ochtend inmiddels genoten van koffie met gebak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *