Nieuws

Brandweer druk met buitenbranden door droogte

De Almeerse brandweer is afgelopen week druk geweest met tientallen buitenbranden. In totaal moest er meer dan veertig keer worden uitgerukt. 

Door de aanhoudende droogte is de brandweer extra alert op het risico van natuur- en buitenbranden. De veiligheidsregio’s hebben open vuur in vrijwel alle natuurgebieden verboden. In vrijwel heel Nederland is Fase 2 afgegeven. Fase 2 betekent dat de brandweer overal extra voertuigen klaar heeft staan om snel in te kunnen grijpen in het geval van een natuurbrand. Het betekent ook dat open vuur in de natuur verboden is, van barbecue tot houtkorf, van wensballonnen tot een houtvuurtje.

Almeerse brandweer meer dan veertig keer uitgerukt

Sinds maandag 5 juni is de brandweer tot nu toe meer dan veertig keer uitgerukt voor buitenbranden in Almere. Vaak ging het om kleine branden die snel onder controle waren. Neergedaalde populierenpluisjes die in de brand vliegen zijn mede de oorzaak van het hoge aantal uitrukken. In de nacht van zondag op maandag stond in Tussen de Vaarten een partij met hooi in brand.

Invloed van de mens

In Nederland (en in heel Europa overigens) worden bijna alle natuurbranden door de mens veroorzaakt. Een deel onbewust, een deel bewust.

De brandweer geeft een aantal tips:

  • Maak geen vuur in de natuur
  • Wees extra alert op verdachte situaties
  • Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei)
  • Parkeer je auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras

Zie je een brand ontstaan? Blijf kalm, bel 112 en geef de locatie van de natuurbrand door. Probeer een grote brand niet zelf te blussen. Verlaat de plek in de richting van de openbare weg of de bebouwde kom. Loop niet voor de brand uit, blijf uit de rook en loop altijd haaks op de rookwolk. Het doorgeven van je locatie kan in de natuur een uitdaging zijn, gebruik daarom de 112-app die geeft gelijk je locatie door aan de meldkamer.

Foto 1: Brand naast de Spectrumdreef. Foto 2: Buitenbrand naast de Amsterdamweg. Foto 3: Brand in een berg hooi op de Jozef Israëlslaan.

Foto 1: Patrick Moses Fotografie, Foto 3: Ingezonden via WhatsApp Tiplijn. Ook een nieuwstip? Stuur een app naar 06-24465671!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *