Persberichten

Overval postbezorger Kimwierde in Opsporing Verzocht

MotoragentOp de Kimwierde is een postbezorger overvallen. De politie zoekt de nog onbekende verdachten en een deel van de buit en en vraagt om tips.

Het gebeurt op zaterdag 30 januari 2016. Een 61-jarige postbezorger moet een pakje met een telefoon afleveren bij een appartement aan de Kimwierde in Almere-Haven. Bij aankomst wordt hij door drie mannen overvallen.

Valstrik

Een dag eerder begint dit misdrijf. Iemand bestelt vanaf een openbare computer in een telefoonwinkel aan de Bergweg in Rotterdam op een valse naam een iPhone 6. De verdachte geeft daarbij aan dat de telefoon bij het appartement aan de Kimwierde in Almere moet worden bezorgd.

Op 30 januari rijdt de koerier in een Volkswagen Caddy met 20 mobiele telefoons naar het adres aan de Kimwierde. Hij draagt onopvallende zwarte kleding. ‘Bel stuk, kloppen A.U.B.’, staat er op een briefje naast de voordeur van het appartementencomplex. Het lijkt heel attent voor als er bezorgers en bezoek op de stoep staan, maar dìt briefje was blijkbaar onderdeel van een valstrik.

Rond 10.30 uur is de bezorger bij het opgegeven adres. De iPhone moet nog worden betaald, dus neemt hij ook zijn mobiele pinapparaat mee. Hij klopt in het portiek een paar keer op de deur en blijft een tijdje staan wachten.

De overval

Binnen no-time staat er een man in het portiek. Die heeft de bezorger waarschijnlijk al zien aankomen. Er volgt een kort gesprek tussen de twee in het portiek van de flat. De man zegt dat de postbezorger mee naar boven kan komen. De bezorger zegt dat hij beneden moet blijven om zijn auto in de gaten te houden. Daarna loopt de man weer weg richting de eerste etage. Dan komen twee mannen met bivakmutsen en een pistool de trap af en lopen recht op de bezorger af. Ze pakken hem beet en trekken hem omhoog, de trap op en het appartement binnen. Daar wordt hij vastgetaped terwijl hij op de grond ligt en de overvallers pakken zijn autosleutels af en binden zijn handen op zijn rug. Ook binden ze een doek om zijn hoofd en ze slaan en schoppen hem.

In de kast

Eén van de daders opent de kastdeuren. De twee anderen trekken de postbezorger overeind en duwen hem de kast in. De daders roepen dat hij moet blijven zitten. De kastdeuren gaan dicht en het wordt donker. Gelukkig lukt het hem om zelf de kast open te krijgen, zich los te maken en alarm te slaan.

Auto met telefoons weg

Als ze de postbezorger hebben uitgeschakeld lopen de drie mannen vanaf het portiek naar de Volkswagen Caddy. Ze stappen in en rijden weg. Ze waren kennelijk uit op de telefoons die de bezorger die dag rond zou brengen en hadden ingebroken bij het appartement.

Signalement

Het gaat dus om drie mannen, waarvan er twee een bivakmuts droegen. De derde:

 • is een jongeman van rond de 25 jaar oud
 • heeft een lichtgetinte huidskleur
 • het slachtoffer denkt dat hij vermoedelijk van Marokkaanse afkomst is
 • hij is ongeveer 1,80 meter lang
 • had kort, zwart, krullerig haar.

Auto teruggevonden

Niet lang na de overval treffen agenten de Volkswagen Caddy aan. Verderop in Almere. De daders hebben maar 500 meter gereden met de Caddy. Daarna hebben ze de auto achtergelaten op de parkeerplaats aan het eind van deze straat aan de Oldewierde. De laadruimte is leeg. De telefoons die achterin lagen, zijn meegenomen. Het ging om de duurde modellen van de iPhone en Samsung Galaxy.

Telefoons duiken op

Een deel van die telefoons duikt later op in Rotterdam. Waarschijnlijk heeft één van de daders de gestolen telefoons verkocht aan een telefoonwinkel in de Vierambachtsstraat. Behalve in Rotterdam, is een ander deel van de telefoons in gebruik in Almere. De daders lijken dus in elk geval actief in die plaatsen.

Mensen die de telefoons te goeder trouw bezitten, hebben de politie verteld hoe zij aan die telefoon zijn gekomen. Sommigen hebben de telefoon besteld via internet, anderen hebben hem gekocht bij de belwinkel in Rotterdam. De meesten hadden niet het idee dat de telefoons van diefstal afkomstig waren, ook omdat ze vrijwel de marktprijs voor hun telefoon moesten betalen. De politie is nog bezig om alle gestolen telefoons te traceren om op die manier dichter bij de daders te komen. En de recherche doet er uiteraard alles aan om erachter te komen wie de telefoons via internet verkocht.

Signalement

De persoon die de telefoons verkocht aan de telefoonwinkel was een:

 • man
 • met een donkergetinte huidskleur
 • vermoedelijk van Surinaamse of Antilliaanse afkomst
 • leeftijd rond de 30 jaar
 • hij sprak volgens de eigenaar van de telefoonwinkel met een Rotterdams accent
 • had hij een dun ringbaardje
 • heeft tatoeages op de vingers van zijn rechterhand.

Vragen

 • Weet u misschien wie de verdachten zijn?
 • Heeft u de overvallers rond 30 januari 2016 op de Kimwierde gezien? Misschien hebben ze het appartement al een tijdje in de gaten gehouden of hebben ze er al eerder ingebroken.
 • Weet u wie het briefje heeft opgehangen en hoe lang het er al hing?
 • Herkent u het handschrift op het briefje of weet u wie het briefje heeft geschreven?
 • Heeft u gezien dat de auto op de Oldewierde werd geparkeerd, wie er uitstapten en hoe de inzittenden verder gingen?

Bel dan gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden.  Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het  online formulier van Meld Misdaad Anoniem.

2 gedachten over “Overval postbezorger Kimwierde in Opsporing Verzocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *