Persberichten

Wees alert op vals geld, ook tijdens koningsdag!

GeldDe ervaring leert dat verspreiders van vals geld zich veelal richten op de aan- of verkoop van tweedehands goederen door particulieren. Dit kan gebeuren bij een aankoop via internet waarbij contant wordt afgerekend met de verkoper, maar ook bij de alom bekende “kleedjesmarkten”.

Met de Koningsdag in aantocht is een waarschuwing op zijn plaats. De politie sluit niet uit dat verspreiders van vals geld zich vooral op deze dag laten gelden en particuliere aanbieders van tweedehands goederen proberen te duperen met een vals eurobiljet.

Hoe herkent u vals geld?

Vals geld is in de regel gemakkelijk te herkennen. Vaak zijn de biljetten kleurenkopieën van slechte kwaliteit, zonder echt watermerk. Sommige kenmerken kunt u zelf controleren: voelbare inkt, een hologram, een watermerk en de kleur van het cijfer dat linksonder staat verandert, als u het biljet draait. Op de website van de Nederlandse Bank kunt u meer informatie vinden of u met echt of met vals geld te maken heeft: Informatie Vals Geld

De Nederlandse Bank heeft ook een applicatie ontwikkeld voor gebruik op de smartphone waarmee u de bankbiljetten direct op echtheid kan controleren. De applicatie (app) “Echt of Vals” is te downloaden via de appstore (IOS) of playstore (Android) van de Nederlandse Bank N.V.

Wat te doen bij signaleren van vals geld?

Als u vermoedt dat u toch vals geld in handen hebt gekregen, en diegene van wie u het heeft gekregen is nog in de buurt, belt u dan direct met 1-1-2. Probeer het signalement te onthouden van diegene die het valse geld aanbiedt en, indien mogelijk, noteert u s.v.p. het kenteken van het voertuig van deze persoon. Komt u er later achter dat u met vals geld te maken heeft en is de betrokken persoon al lang verdwenen, belt u dan met 0900-8844 (geen spoed, wel politie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *