Nieuws

Brandweer Almere komt ook voor een reanimatie

Brandweer Flevoland begint op 2 mei een proef in Almere met de inzet van de automatische externe defibrillator (AED). In een aantal andere regio’s wordt de brandweer al gealarmeerd bij meldingen van een hartstilstand. De brandweer kan in voorkomende gevallen eerder ter plaatse zijn en al beginnen met de reanimatie.

Alle blusvoertuigen in Almere hebben een AED als aanvulling op het ‘Basic Life Support’. Bij een melding van een plotselinge hartstilstand kan ook de Almeerse brandweer worden gealarmeerd als eerste hulp, in afwachting van de ambulance. Dat is belangrijk, omdat elke seconde telt. De politie heeft al AED’s in haar voertuigen en kan, als zij eerder ter plaatse is, ook eerste hulp verlenen.

Zes minuten
Per jaar overlijden ruim 16.000 mensen overlijden in Nederland als gevolg van een plotselinge hartstilstand. Hulp in de eerste zes minuten is van levensbelang, omdat de overlevingskans van een patiënt met een hartstilstand iedere minuut met tien tot twintig procent afneemt.
De proef met de AED duurt een jaar en wordt dan uitgebreid geëvalueerd.

Verantwoordelijkheid
Zodra een melding van een vermoedelijke hartstilstand bij de meldkamer binnenkomt, wordt de brandweer gelijktijdig met twee ambulances gealarmeerd. De meldkamer beslist of en wanneer de brandweer hiervoor wordt ingezet aan de hand van de Landelijke Standaard Meldkamer Ambulancezorg. Als de brandweer als eerste ter plaatse is, begint die met de reanimatie of neemt die over van de aanwezigen. In Almere zal de brandweer in de meeste gevallen gelijktijdig arriveren met de eerste ambulance. De ambulanceverpleegkundige bepaalt dan wie wat doet.

Bekijk hier de poster van de pilot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *