Veel spektakel op derde Landelijke Veiligheidsdag

Zaterdag 16 april werd in het centrum de derde editie van de Landelijke Veiligheidsdag gehouden. Het thema van dit jaar was ‘Veiligheid in en om het huis’. De dag werd om 12.45 uur officieel geopend door burgemeester Franc Weerwind en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Dit jaar waren er zo’n 45.000 bezoekers.

Politie, Brandweer, Ambulance, Defensie, de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij, de reddingsbrigade, Urban Search and Rescue, Rijkswaterstaat, de Koninklijke Marechaussee, het Rode Kruis en vele anderen waren vertegenwoordigd.

De dag stond vooral in het teken van verschillende demonstraties op het terrein voor de Schouwburg. Zo liet de Dienst Speciale Interventies van de politie zien wat zij doen om een huis binnen te komen waar twee verdachten zich schuilhielden. Vervolgens moest de brandweer er aan te pas komen om een ontstane brand te blussen. Een slachtoffer dat daarna in het pand werd gevonden werd met behulp van een hoogwerker naar beneden gebracht en vervolgens door ambulancepersoneel opgevangen.

Ter land, ter zee en in de lucht
Op het Weerwater werd een demonstratie gegeven wat er gebeurt wanneer een woning onder water komt te staan en er een zoekactie naar eventuele slachtoffers wordt opgezet. De reddingsbrigade en de KNRM voerden reddingsacties op het water uit en werden daarbij ondersteund door een helikopter van de kustwacht. Daarnaast gaf defensie een demonstratie evenals de hondenbrigade van de politie over hoe een hond wordt ingezet bij het aanhouden van personen.

Informatie
Naast de demonstraties waren er ook tal van voertuigen waar de bezoekers een kijkje in konden nemen, vragen stellen aan hulpverleners of op de foto gaan. Ook waren er verschillende stands waar informatie werd gegeven over o.a. de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling, het Rode Kruis, Buurtpreventie en Handhaving.

Na een dag met ook nog eens mooi weer kon rond 17.00 uur worden teruggekeken op een geslaagde dag!

Een gedachte over “Veel spektakel op derde Landelijke Veiligheidsdag

 • 17 april 2016 om 20:35
  Permalink

  Het was voor mij de eerste keer dat ik hierbij aanwezig was. Ik vond het een geweldige spektakel!
  Ook was het zeer ruim opgezet. Ik kan mij niet bedenken wat ik nog miste.

  Het Rode Kruis was vriendelijk en behulpzaam en ook velen van de politie waar ik mee gesproken heb, waren vriendelijk en prettig aanspreekbaar.
  Al met al een hele fijne dag gehad. Voor mij is het duidelijk, volgend jaar ben ik weer van de partij.

  Met vriendelijke groet, Barbara.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.