Kort nieuws

Almeerse brandweer sneller dan landelijk gemiddelde

brandweerlogoUit onderzoek van nu.nl is gebleken dat de brandweer in Almere er gemiddeld 7 minuten en 33 seconden over doet om bij een spoedmelding ter plaatse te zijn. Deze tijd wordt berekend vanaf het moment dat de telefoon gaat op de meldkamer, tot aan het moment dat de eerste brandweerwagen ter plaatse is. Landelijk ligt het gemiddelde op 7 minuten en 53 seconden. De snelheid waarmee de hulp wordt geboden is de afgelopen tijd flink verbeterd.

In Flevoland is de Brandweer op 1 november 2012 gestart met een nieuwe manier van aansturen, het zogeheten ‘SNEL ALARM’. Dit houdt in dat er tijdens het telefoongesprek met de melder direct één of meerdere brandweervoertuigen worden aangestuurd, zodra het incidenttype (brand, ongeval e.d.) en de locatie bekend zijn. Terwijl de centralist verder gaat met vragen stellen, zijn de eerste hulpverleners al op pad. Door deze nieuwe manier van werken is de tijd die nodig is om een melding te verwerken, gedaald van 1:34 minuut naar 53 seconden. Een tijdwinst van 41 seconden dus.

De positieve resultaten uit het onderzoek naar de aanrijtijden zijn niet alleen te danken aan de nieuwe manier van alarmeren. Almere staat bekend om zijn vele kilometers aan busbanen en bijna elke wijk is hiervan voorzien. De hulpdiensten maken daar veel gebruik van waardoor ze minder over de drukke dreven hoeven te rijden. Tot slot is het van groot belang dat de alarmcentrale de juiste informatie krijgt. Mocht u ooit een keer 112 bellen, blijf rustig, beschrijf de situatie zo nauwkeurig mogelijk en geef zo exact mogelijk aan op welke locatie u zich bevind. Hoe meer informatie u kunt geven, hoe sneller de hulpdiensten ter plaatse zullen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *