Kort nieuws

Omgeslagen kajakkers van IJmeer gered

Zondagmiddag 23 Juni zijn vijf kajakkers op het IJmeer in problemen geraakt. Uiteindelijk zijn alle opvarenden door  reddingsboten in veiligheid gebracht.

Rond 14:30 uur waren een aantal personen aan het kajakken op het IJmeer ten Noord-Westen van het eiland Pampus. Door de harde wind en de hoge golven kwamen de kajakkers in problemen, er sloegen er zelfs een paar om. Vanwege de golven die dwars op de kajakkers afkwamen hadden ze moeite om weer overeind te komen, via de marifoon wisten de kajakkers alarm te slaan bij de Centrale Meldpost Ijselmeer (CMIJ), die hierop weer alarm sloeg bij de kustwacht. De kustwacht besloot hierop alarm te maken voor de reddingsboten van Marken, Naarden en Huizen.

Uiteindelijk zijn er vier reddingsboten van de KNRM Marken, Lelystad, en Huizen uitgevaren. Ook zijn de reddingsbrigade Naarden, reddingsboot van Hoge en een boot van de waterhulpdienst uitgevaren naar de locatie van de kajakkers.

De hulpverleners troffen de kajakkers inderdaad ten Noord-Westen van het eiland pampus aan, zij hebben één kajakker aan boord genomen en voorzien van isolatie dekens om verdere onderkoeling te voorkomen. Samen met de andere ter plaatse gekomen reddingsboten zijn de kajakkers naar het eiland pampus begeleid. Hier werden ze van warme koffie voorzien en konden ze hun natte kleding uit doen. Nadat ze waren opgewarmd, en de reddingsboten onderling hadden overlegd werd besloten dat het niet verstandig was om de kajakkers zelf naar hun beginpunt terug te laten varen, de kajaks en de personen werden verdeeld over de boten van KNRM Huizen, Reddingsbrigade Naarden, HOGE en de Waterhulpdienst.  Toen werd er koers gezet naar de haven Marina Muiderzand bij Almere, hier werden zij veilig aan wal afgeleverd. Voor geen van de kajakkers was verdere medische zorg nodig.

 

Foto`s: Gooinieuws – Lucas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *