Persberichten

Politie doet 13 invallen wegens verdenking faciliteren mensenhandel

politiebureauBij een grootscheepse actie gericht tegen het bedrijfsmatig faciliteren (mogelijk maken) van mensenhandel, heeft de politie op dinsdag 9 april invallen gedaan in voornamelijk woningen, maar ook bedrijfspanden op verschillende locaties in het land. Daarbij ging het om 10 panden in Utrecht, één in Almere en twee in Oosterhout. Drie personen werden aangehouden.

Bij de invallen werden zeven auto’s, een vuurwapen, geld en administratie in beslag genomen. Ook werden drie kluizen geopend. De aangehouden verdachten zijn drie Utrechters in de leeftijd van 40, 37 en 34 jaar. Zij worden verdacht van mensenhandel, handel in verdovende middelen en hennepteelt. Bij de actie waren zo’n 120 tot 130 agenten betrokken. Het onderzoek startte al eerder, in augustus 2012, naar aanleiding van binnengekomen informatie.

Uitbuitingssituatie

De betrokken slachtoffers van mensenhandel werkten onder meer als prostituee op het Zandpad in Utrecht. Daarbij gaat het voornamelijk om kwetsbare vrouwen uit het buitenland, die slecht of geen Nederlands spreken en de weg in de Nederlandse samenleving niet kennen. De verdachten regelden huisvesting voor deze vrouwen. Daarbij was sprake van een uitbuitingssituatie.

Mensenhandel verstoren

Onder mensenhandel wordt niet alleen gedwongen prostitutie verstaan, maar in bredere zin gaat het om uitbuiting van mensen. Dit is strafbaar maar niet altijd makkelijk op te sporen en te vervolgen. Ook het faciliteren van mensenhandel – denk aan huisvesting, vervoer, documenten – is strafbaar omdat hiermee de mensenhandel mogelijk wordt gemaakt en in stand wordt gehouden. Door deze activiteiten op te sporen en te verstoren wordt ook de mensenhandel zelf verstoord of bemoeilijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *