Nieuws

Jaarwisseling relatief rustig verlopen, wel tientallen vernielingen

De jaarwisseling in Almere is relatief rustig verlopen. De brandweer was druk met meerdere container- en afvalbranden. Meerdere scooters gingen in vlammen op. Op de Grote Markt was het enige tijd onrustig. Bij een ander incident werd vuurwerk gegooid naar brandweerlieden.

De gemeente meldt dat de jaarwisseling relatief rustig is verlopen. Er hebben zich geen grote incidenten op het gebied van openbare orde en veiligheid voorgedaan. De evaluatie van de jaarwisseling vindt in de aankomende weken plaats. Daarnaast gaat de gemeente aan de slag met de inventarisatie van eventuele schade.

Burgemeester Hein van der Loo bezocht in de loop van oudejaarsdag en -avond Stadstoezicht, Stadsreiniging, de brandweerkazernes, politiebureaus en de ambulancedienst. Met de politie maakte hij na middernacht een ronde door de stad. “Dank aan iedereen in Almere voor de overwegend goede sfeer en de feestelijke jaarwisseling. Mijn complimenten voor onze teams bij stadsreiniging, toezicht & handhaving, brandweer, politie en GGD. Wat een deskundigheid en enthousiasme van onze mensen in het veld.”

Vuurwerk naar brandweermensen gegooid
Tussen 31 december 00:00 uur en 1 januari 06:00 uur zijn er 95 meldingen bij de meldkamer van de brandweer binnengekomen. In de meeste gevallen ging het om kleine buitenbrandjes maar er werd wel vijf keer door de brandweer uitgerukt voor een autobranden in heel Flevoland. In Almere ging het zelfs zover dat er met vuurwerk naar brandweermensen werd gegooid. Daarop is meteen melding bij de politie gedaan. Joep Rozendal, Directeur Brandweerzorg bij Brandweer Flevoland: “Ik ben blij dat de jaarwisseling rustig en beheersbaar is verlopen. Ik betreur wel dat er sprake is geweest van geweld tegen hulpverleners door het gooien van vuurwerk naar brandweermensen. Dat is onacceptabel! Onze mensen staan voor de samenleving en bieden graag hulp waar nodig. Het kan en mag niet zo zijn dat hulpverleners het werk onmogelijk wordt gemaakt! Ondanks dat wens ik iedereen namens de brandweer iedereen een gezond en vooral veilig 2024!”

Onrustig op de Grote Markt
Het was op Nieuwjaarsochtend enige tijd onrustig op de Grote Markt. Er zijn verschillende aanhoudingen verricht en rond 06:00 uur heeft de politie de aanwezigen op het plein verwijderd. Rond 04:20 uur hielden agenten op de Grote Markt twee personen aan voor het mishandelen van portiers. Het gaat om een 27-jarige man uit Almere en een 14-jarige jongen uit Hollandsche Rading. Beiden sloegen een portier hard in het gezicht. Ook ontstonden er enkele opstootjes. Agenten hielden in totaal vijf personen aan voor het verstoren van de openbare orde. Ze zijn in de loop van de ochtend met een proces-verbaal in vrijheid gesteld.

 

Overzicht incidenten Almere

Container- en afvalbranden
De brandweer is in Almere meerdere keren uitgerukt voor verschillende container- en afvalbranden. De eerste melding kwam om 18:55 uur binnen voor een buitenbrand in Muziekwijk. De brandweer is een aantal keer met spoed naar een buitenbrand gestuurd. Dit vaak vanwege de kans op uitbreidingsgevaar.

Voertuigbranden
In de Stripheldenbuurt was een kleine brand in een geparkeerde auto. Op de Berlijnstraat en het Botplein gingen scooters in vlammen op. De dag voor oud en nieuw brandde een scooter op de Rijnweg ook al compleet uit.

Woningbrand
Bij een woning aan de Churchillweg stond een tuinmeubel in brand. Deze is snel vanaf het balkon naar beneden gegooid. Eén persoon is in de ambulance gecontroleerd vanwege rookinhalatie.

Overige incidenten
Op de Poortdreef kwam een auto tot stilstand tegen een verkeerslicht. Voor zover bekend raakte niemand gewond. De hulpdiensten zijn uitgerukt voor twee meldingen van reanimaties. Dit betroffen medische inzetten en waren niet vuurwerkgerelateerd. Eén ambulance kwam met een storing gestrand te staan bij de Flevogarage. Een berger heeft de ambulance afgevoerd.

Vernielingen
In Almere zijn diverse vernielingen gepleegd. Opvallend is dat in Almere Buiten maar liefst vijftien bushokjes het moesten ontgelden.

Video incidenten jaarwisseling

Een gedachte over “Jaarwisseling relatief rustig verlopen, wel tientallen vernielingen

  • Wat een slechte journalistiek, relatief rustig, wat een flauwekul. Lees eens goed wat je schrijft!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *