Nieuws

HV-Almere Jaaroverzicht 2023

De vrijwilligers van HV-Almere zijn in 2023 weer vaak op pad gegaan om incidenten in Almere in beeld te brengen en onze volgers te informeren over de inzet van de hulpdiensten in de stad. Dit jaar publiceerden wij ongeveer 350 artikelen. In totaal werd er meer dan 1,5 miljoen keer een bezoek gebracht aan HV-Almere.nl. Op Facebook zagen meer dan 500 duizend bezoekers een post van HV-Almere voorbij komen en onze video’s op YouTube werden ongeveer 1,1 miljoen keer bekeken.

In 2023 werden wij geconfronteerd met het nieuws dat vanaf april 2023 de meldkamers moesten stoppen met het versturen van het persalarm. Hierdoor zou de pers niet meer worden geïnformeerd over bijvoorbeeld een ongeval of een schietincident. In de praktijk blijkt dat er toch vaak persalarmen werden afgegeven door de politie. Daarnaast kwam er ook geregeld informatie over incidenten bij ons binnen via de tiplijn of de sociale media. Wij danken de volgers die ons langs deze wegen informatie en beeldmateriaal hebben verstrekt van incidenten en inzet van hulpdiensten.

Heeft u beeldmateriaal van een incident en wilt u dat met ons delen? Dat kan via X (voorheen Twitter), Facebook, Mail of via onze WhatsApp Tiplijn (06-24465671).

Denk ook deze jaarwisseling aan de veiligheid en let op elkaar, zodat het ook dit jaar weer een mooi feest zal zijn. HV-Almere wenst u een fijne jaarwisseling en een goed, gezond en veilig 2024 toe!

Jaaroverzicht video

Jaaroverzicht foto’s 

Branden

In 2023 zijn twee personen omgekomen bij een brand. In april is een inwoner van Almere overleden bij een brand op een boot in Noorderplassen. Bij het blussen van de brand werd de persoon gevonden. De politie meldde de volgende dag dat het ging om een noodlottig ongeval. Bij een brand in een appartement in De Velden kwam in juni een bewoner om het leven. Inzet van o.a. een traumateam mocht niet meer baten.

In 2023 heeft de brandweer in Almere verschillende grote branden moeten blussen. Eind mei werd bij een woningbrand in Stedenwijk opgeschaald naar “grote brand”. Een bewoner moest daar met behulp van een hoogwerker van het dak van de woning worden gehaald om in veiligheid te worden gebracht. In augustus ging een autoschadeherstelbedrijf op industrieterrein De Vaart in vlammen op. Daar werd opgeschaald naar “zeer grote brand”. Eind september werd een bedrijfspand op industrieterrein Hogekant getroffen door brand. Het bedrijf, gespecialiseerd in vloer-, dak- en muurisolatie, stond naast de nieuwe brandweerkazerne aan de Neonweg. Ook hier werd opgeschaald naar “grote brand”.

Er werd ook bij diverse branden opgeschaald naar “middelbrand”. In het geval van een zorgcentrum in Muziekwijk, eind september, was dat vooral uit voorzorg, vanwege de aanwezigheid van het aantal minder zelfredzame bewoners. Buiten wat rookvorming was er geen sprake van brand. Een maand eerder was dat wel het geval bij een leegstaand bedrijfspand op bedrijventerrein Randstad. Drie blusvoertuigen en een hoogwerker moesten worden ingezet om daar het vuur te doven. Eveneens in augustus werd er brand gemeld in een restaurant aan het Deventerpad. De brand was ontstaan in de keuken. Enkele woningen boven het restaurant werden ontruimd, maar gasten in de omliggende restaurants konden wel doorgaan met hun maaltijd.

In de warme en droge zomermaanden is de brandweer ook druk geweest met natuurbranden. In de maand juni moest tientallen keren worden uitgerukt voor brand in bospercelen, bermen of bergen hooi.

Explosies

In de loop van 2023 zijn meerdere explosieven afgegaan, met name bij woningen. In maart was een woning in het Homeruskwartier in Poort het doelwit. Een maand later moest de glazen liftschacht van de voetgangersbrug over de Waterlandseweg het ontgelden. In mei werd de deur van een bedrijfspand aan de Markerkant beschadigd door een explosie. De politie trof in het pand vervolgens twee hennepkwekerijen aan. In juni werd een woning in de Oostvaardersbuurt getroffen en in juli wederom een woning in het Homeruskwartier. In augustus werden bewoners van een appartementengebouw in Europakwartier opgeschrikt door een explosie, meerdere woningen raakten beschadigd. In september werd weer een woning in de Oostvaardersbuurt getroffen en in oktober een woning in Literatuurwijk. In november werden zowel een flat in Danswijk als een woning in De Hoven opgeschrikt door explosies.

Eind november vond er een explosie plaats bij een partycentrum op de Gooisekant. Terwijl er een feest met zo’n 300 gasten gaande was werden de glazentoegangsdeuren door een explosie vernield. De hulpdiensten werden in december verder geconfronteerd met meerdere explosies bij woningen. In de vroege ochtend van 16 december ontplofte er een projectiel bij een woning in Almere Poort. Een nacht later gebeurde hetzelfde bij een woning in Danswijk. Op 27 december was een portiekflat in Parkwijk het doelwit. In alle gevallen werd er behoorlijke schade aangericht maar raakte gelukkig niemand gewond. Ook werd op 29 december nog een explosief aangetroffen bij een woning in de Wierden.

Burgemeester Hein van der Loo heeft in verschillende gevallen ingegrepen met sluiting van panden.

Ongevallen op de weg

Afgelopen jaar zijn twee doden gevallen bij ongevallen op de weg. In mei raakte een auto te water langs de Gooimeerdijk-Oost. Een personenauto lag op zijn kop in het water, een 71-jarige man uit Almere kwam om het leven. In september belandde een auto bij een eenzijdig ongeval op de Buitenring tegen een boom langs de weg. De bestuurder raakte ernstig bekneld en overleefde het ongeval niet.

Meerdere keren kantelde een voertuig op zijn zij of kwam op zijn kop terecht. In maart belandde een auto op zijn kop in een greppel op knooppunt Almere, in augustus lag een bestelauto op zijn kop naast de Buitenhoutsedreef, op de Muziekdreef lag in september een bestelbus op zijn zij, begin november gebeurde dat met een overdekte scootmobiel in de Regenboogbuurt en begin december belandden binnen enkele uren twee voertuigen op de kop, een op de Oostvaardersdijk en een op de Waddendreef.

De Evenaar blijft hoofdrolspeler waar het gaat om nieuws over ongevallen. Vooral de kruising van de Evenaar met de Atlasdreef is een locatie waar het vaak fout gaat. In mei 2022 werd door wethouder Roelie Bosch op de politieke markt aangekondigd dat geplande werkzaamheden voor 2025 om de veiligheid te verbeteren naar voren zouden worden gehaald en al in 2023 zouden worden uitgevoerd. Zij spreekt dan over het verwijderen van een aantal doorsteken op de Evenaar en aanleg van een rotonde bij de Atlasdreef.

In het “Mobiliteits- en Infrastructuur Programma Almere 2021-2025” staat vermeld: ”Project 4.7: Evenaar, maatregelen 2e fase: de rotonde Evenaar-Spectrumdreef en de aansluiting Atlasdreef-Evenaar worden ‘turbo-rotondes’ (2-strooks rotonde met overrijdbare scheiding). En we gaan het aantal doorsteken en kruisingen beperken, nadat in een proefperiode draagvlak en effecten worden verkend. Deze maatregelen staan geprogrammeerd voor 2025.”

Ondanks de aankondiging van wethouder Bosch om de werkzaamheden naar voren te halen is de situatie eind 2023 echter nog onveranderd.

Schiet- en steekincidenten

In 2023 zijn meerdere schietincidenten geweest. Al op 4 januari werd er geschoten op het Greta Garboplantsoen. Kort daarop werd een verdachte aangehouden. In april werd een verdachte aangehouden na een schietincident in Noorderplassen, in mei volgde een aanhouding na een incident in het centrum van Almere Haven en in december gebeurde dat na een mogelijk schietincident in een woning in het Homeruskwartier. Verder waren er schietincidenten in augustus in Parkwijk en in december in Tussen de Vaarten.

In februari werd ook nog een man aangehouden in het onderzoek naar een schietincident in november 2022, in Literatuurwijk.

Ook zijn er in 2023 meerdere steekincidenten geweest. In mei raakten twee mensen gewond bij een incident op de Esplanade, waar op dat moment kermis was. Meerdere personen werden aangehouden. Verder waren er steekincidenten in de Seizoenenbuurt (februari), in Poort (mei), Noorderplassen (juni), op het Spoorbaanpad (juli), in het AZC (augustus), in Tussen de Vaarten (september), Parkwijk (september), in de Oostvaarderskliniek (november) en in het centrum van Almere Buiten (december). In meerdere gevallen werd een verdachte aangehouden.

Overvallen

Dit jaar vonden overvallen plaats op supermarkten, horecagelegenheden, winkels en woningen. Supermarkten die ongewenst bezoek kregen zijn de Jumbo in Waterwijk (februari), Dirk van den Broek in de Faunabuurt (februari) en de Plus in Muziekwijk (april). Andere objecten die doelwit waren van een overval zijn een snackbar in Kruidenwijk (april), een woning in de Oostvaardersbuurt (april), de Primera in Parkwijk (september), Moneytrans in Buiten Centrum (oktober) en de Primera in Buiten Centrum (november).

Op 2 december vonden vrijwel tegelijkertijd twee overvallen plaats, een op een snackbar in Tussen de Vaarten en de ander op een bedrijf aan de Veluwezoom. Bij de eerste heeft de politie een verdachte aangehouden na het lossen van waarschuwingsschoten. In het onderzoek naar de tweede werden een dag later zeven personen aangehouden.

Kinderen

In juli werd een vermist kind teruggevonden met de hulp van een politiehelikopter. Een 5-jarig meisje was zoekgeraakt in Almere Haven. Het meisje werd vanuit de opgeroepen helikopter op haar fietsje gezien en kon snel weer worden herenigd met haar ouders.

In augustus viel een klein kind uit het raam van een woning op een hoger gelegen verdieping van een appartementengebouw in de Bloemenbuurt. Het kind werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht. De politie liet weten niet uit te gaan van een misdrijf.

Storm Poly

Storm Poly heeft op 5 juli veel schade en overlast veroorzaakt. In Almere is de brandweer veelvuldig in actie gekomen voor meldingen van stormschade en gevaarlijke situaties. Fietspaden lagen bezaaid met bomen, wegen waren afgesloten en bussen en treinen reden niet. De brandweer heeft in Flevoland zo’n 140 meldingen afgehandeld. Er kwamen via de tiplijn van HV-Almere veel foto’s binnen. Dank daarvoor!

Dierennieuws

Hulp aan dieren heeft ook altijd een plaats bij HV-Almere. Zo werd in mei een hond gered uit het water van het Beatrixpark en in juli werd een kat bevrijd die vast zat onder een vlonder langs het water bij een woning in Nobelhorst. In Danswijk werden in augustus ook twee katten door de brandweer gered bij een woningbrand.

Bijzondere acties

Het jaar 2023 zag de terugkeer van de Brandweerdag. Het evenement, dat dit jaar voor de 35e keer werd georganiseerd, kon een paar jaar niet doorgaan wegens de coronacrisis en de verhuizing van brandweerkazerne Markerkant naar Poort. Zo’n 250 gasten genoten in juli weer als vanouds van lekker eten, spelletjes en de bekende optocht door de stad.

In september vond de tweede Firefighter Stair Climb in het WTC plaats. De actie bracht ruim 25.000 euro op voor het goede doel.

In oktober organiseerde de politie in Almere Buiten “De Jacht”, een spel waarbij de politie in de Oostvaardersbuurt achter de jeugd aanging. Het diende om de drempel voor de jeugd om naar de politie te stappen te verlagen. Er konden mooie prijzen worden gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *