Nieuws

Illegale IPTV-aanbieder uit de lucht gehaald, honderdduizenden tv’s op zwart

Dinsdag hebben de FIOD en het Openbaar Ministerie een TV-dienst uit de lucht gehaald, die via internet werd aangeboden (IPTV). Vier personen zijn aangehouden in Almere en Den Helder. Hun woningen zijn doorzocht.

Het ging volgens de FIOD om een TV-dienst die onder andere via belwinkels tegen contante betaling werd verkocht. Met een kastje en een abonnement van ongeveer tien euro per maand konden abonnees onder andere alle films en series bekijken van bijvoorbeeld Disney+, Netflix, Viaplay, Videoland, ESPN en ruim 10.000 TV-zenders. De TV-dienst had honderdduizenden abonnees en werd verspreid vanuit een datacenter in Den Helder. Dit datacenter is vandaag stilgelegd en doorzocht. Vanaf dinsdag werken de IPTV-abonnementen niet meer.

De techniek van IPTV, het kijken van televisie via het internet, is op zich legaal in Nederland. Het is echter strafbaar om abonnementen aan te bieden en af te sluiten, als daarmee naar films, series en programma’s wordt gekeken waarvoor geen licentievergoeding is betaald. Er wordt dan onder meer inbreuk gemaakt op rechten van film- en programmamakers, omroeporganisaties en televisiestations om hun films, series, programma’s en TV-kanalen te verspreiden (auteursrechten en naburige rechten). Niet alleen het aanbieden, maar ook het kijken naar illegale IPTV is strafbaar.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de opbrengsten die voortvloeiden uit het aanbieden van de illegale IPTV op grote schaal werden witgewassen. Daarom zijn bedrijfspanden in Den Helder, Almere, Hengelo en in woningen in Amsterdam, Almere, Enschede, Den Haag en Den Helder doorzocht op de aanwezigheid van contant geld. Hierbij is gebruik gemaakt van het Advanced Search Team van de politie en van geldhonden. Daarnaast heeft Europol een belangrijke rol gespeeld bij de analyse van de uitgewisselde opsporingsinformatie. Er is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, vijf auto’s, computerapparatuur en grote bedragen contant geld.

Bedrijf in Almere

In Almere deed de FIOD een inval bij een bedrijf aan de Vlaardingenstraat. Men is momenteel bezig om de in beslag genomen goederen in te laden. Het gaat onder andere om een grote partij met televisies. Eerder op de dag was de FIOD ook bij een bedrijf aan de Markerkant.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *