Kort nieuws

Vuurwerkverbod in drie buitengebieden van Almere

Het college van burgemeester en wethouders van Almere heeft besloten om tijdens de jaarwisseling 2022-2023 drie gebieden in de stad aan te wijzen als vuurwerkvrije zone. Dit vanwege het effect van vuurwerkoverlast op dierenwelzijn. Dit betekent dat tijdens de jaarwisseling tussen 18:00 en 02:00 uur géén vuurwerk mag worden afgestoken in deze gebieden. Mensen die toch vuurwerk afsteken in een van de zones riskeren een boete of, als ze minderjarig zijn, een Halt-traject. Vóór 18:00 uur op 31 december en na 02:00 uur op 1 januari is vuurwerk afsteken al verboden in heel Nederland.

De vuurwerkvrije zones zijn op de volgende locaties:

Zone 1
Het gebied rondom het dierenasiel, dat wordt begrensd door Grote Vaartweg (ter hoogte van de kruising met de Groene Kadeweg en de Gordingweg), Groene Kadeweg en Gordingweg.

Zone 2
Het natuurgebied ten noorden van de Noorderplassen, dat wordt begrensd door Lepelaarplassen, Natte Graslanden, het Vaartsluisbos, Drijfanker, Kompas, Radar, Oogsplits, Eindsplits, Lepelaarpad, Trekvogelweg, Trekvogelpad, Muiterseiland, Zeeroverseiland, Pirateneiland, Vaartsluisweg, Vaartsluispad, Hangbrugweg, Oostvaardersdijk.

Zone 3
Het gebied Pampushout, dat wordt begrensd door Godendreef, IJmeerdijk, Pampushavenweg, Galjootweg, Boegdreef en Hogering.

Tekst en info: Gemeente Almere

12 gedachten over “Vuurwerkverbod in drie buitengebieden van Almere

  • Ja gelukkig draagt geluid niet ver en stopt het geluid, de fijn stof en de giftige gassen ook zodra het zo verbodsgebied bereikt heeft. 🤦🏼‍♂️
   Ik ben nu in Portugal, op uitnodiging van vrienden die hier speciaal naar toe gekomen zijn omdat in Nederland vanaf eind Oktober tot eind Januari vuurwerk wordt afgestoken. Werkt goed joh dat verbod mbt die data. 2e 🤦🏼‍♂️ En hun honden 3 tot 4 maanden stress hebben. Zelf ben ik long patient en gevoelig voor fijn stof. Tijdens de jaar wisseling in NL kan ik de straat niet op. Ik stil dan bijna. Hier geldt al heel lang een verbod op consumenten vuurwerk. Hier worden met de jaar wisseling professionele vuurwerk shows geregeld door de lokale overheid. 30min een mooie show en dan klaar. Dieren hier amper stress. En ik kan straks ook weer genieten van mooi vuurwerk en de sfeer op straat. Geen 3mnd constante knallen, geen 3mnd fijnstof, geen straten vol giftige lucht straks met de jaarwisseling, minder milieu vervuiling. Minder overlast overall.
   Ik twijfelde maar ben nu 100% voor een vuurwerk verbod in Nederland.

  • Jammer dat je niet jong bent geweest

 • Jammer dat alle huisdieren vergeten worden , die zitten al dagen te bibberen in hun huis.
  Ik zou graag een vuurwerk verbod in Almere willen , en een centrale vuurwerk show in stad, Buiten en Haven

  Beantwoorden
  • Wat die huis dieren betreft
   Dat doet men zelf tijdens de opvoeding leer hem de eerste keer niks aan de hand en nooit geen bange hond meer

 • Mooi initiatief ivm dieren… maaaar, wordt daarop ook ECHT GOED gecontroleerd? Het zou mooi zijn als dat gebeurd aangezien er toch altijd personen zijn die overal maling aan hebben en uiteindelijk toch vooral de dieren er de dupe van zijn.

  Beantwoorden
 • Marcel Urbanus

  Het is zo jammer dat er niet aan de huisdieren wordt gedacht deze hebben ook veel stress van vuurwerk,, volgens mij zijn er nog veel meer natuurgebieden en stadsparken in Almere waar wild leeft die hebben toch ook last van vuurwerk

  Beantwoorden
 • Ieder jaar in almere buiten is het met vuurwerk vreselijk. Ik ben long patiënt en stik bijna.wanneer houd het nou eens op! En de vogels en alle andere dieren.verschrikkelijk

  Beantwoorden
  • Populair zijn bij de kiezers/ vuurwerk fans is voor de heren en dames lokale politici belangrijker dan de openbare veiligheid,volksgezondheid en het millieu,dat moge nu wel duidelijk zijn.Ze hebben de ballen niet om een vuurwerkverbod in te stellen,wachten liever op wat Den Haag gaat doen. Er moeten eerst doden en zwaar gewonden gaan vallen en/ of zware schade aan gebouwen en andere infrastructuur voordat ze daar in de gemeenteraden en college’s van b&w wakker worden. Natuurlijk zou het beste zijn als de regering een landelijk vuurwerkverbod instelt,in landen als Portugal,Frankrijk en Italië is vuurwerk afsteken door particulieren allang verboden.

 • Waarom? Het is traditie, waarom kunnen we gewoon niet eens genieten 1 keer per jaar, ja er vallen gewonden etc, maar dan moeten ze maar beter opletten.

  Beantwoorden
  • Babette Brouwer

   Was het maar écht 1x per jaar… Heb bijna 15 jaar in Kruidenwijk gewoond, iéder weekend, heel het jaar door werd er afgestoken en vanaf half oktober werd het bijna ondoenlijk mijn doodsbange hond uit te laten door het dagelijkse geknal, geen rotjes maar complete bommen… Sinds dit jaar woon ik in Poort, sinds een week of twee een incidentele knal, kan nog steeds probleemloos mijn hond uitlaten en in huis ook nog steeds geen paniektoestanden met de dieren. Hoe het op oudjaarsavond zal gaan hier moet ik nog ervaren, maar inderdaad, 1 nacht per jaar kan ik prima mee leven en is te overzien.

   Zo’n verbod werkt alléén als er ook op gehandhaaft wordt en daarvoor ontbreekt het aan mankracht. Dus tsja…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *