Nieuws

Brandweer helpt imker met verwijderen van bijenzwerm

Een bijzondere inzet voor de Almeerse brandweer zondagavond. Samen met een imker haalden ze een grote zwerm bijen uit een boom in de Sieradenbuurt.

In de Sieradenbuurt in Almere Buiten zwierf een relatief grote groep van circa 8000 á 10 duizend bijen door de wijk. De bijen waren in eerste instantie in een lage boom aan de Sieradenweg gaan zitten. Rond 16:00 uur vertrokken de bijen weer onder luid gezoem. Hun vlucht bleek echter van korte duur, iets verderop streken ze neer in een boom.

Een imker die door een buurtbewoner was gewaarschuwd kon door de hoogte van de boom de bijen niet bereiken. De brandweer werd gebeld en niet veel later kwam een hoogwerker ter plaatse. Een brandweerman gehuld in een imkeroverall ging samen met de imker naar boven om de bijen te verzamelen. Vakkundig werden de bijen in een bak gedaan en daarna overgezet in een bijenkast. Omdat niet alle bijen in één keer verzameld konden worden ging men nog een keer omhoog om de overige bijen te verzamelen.

Waarom moeten bijen geholpen worden? 

Als de bijen niet uit de boom waren gehaald dan was de kans volgens de imker groot geweest dat de bijen later in het jaar zouden overlijden. Bijen gaan zwermen omdat bijvoorbeeld hun oorspronkelijke huis te klein is geworden, of omdat dat er niet genoeg voedsel aanwezig is. De imker heeft een bijenkast neergezet waar de bijen nu voor een groot deel inzitten. De komende dag staat de bijenkast er nog zodat ook de overige bijen in de kast mee gaan. De imker zal zich daarna ontfermen over de zwerm.

Een gedachte over “Brandweer helpt imker met verwijderen van bijenzwerm

  • Mooi in beeld gebracht en goed artikel. Ik heb het doorgezet naar onze facebooksite met bronvermelding.
    Hartelijk dank voor je reportage.
    Vriendelijke groet,
    Cardo

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *