Nieuws

Dit was het nieuws in 2020

Het jaar 2020 gaat de geschiedenis in als een bijzonder jaar, waarin veel werd gevraagd van begrip en flexibiliteit van iedereen. Ook in de zorg en de hulpverlening moesten alle zeilen worden bijgezet om de covid-19 pandemie het hoofd te bieden. Ziekenhuizen raakten vol, IC bedden werden schaars en er moest behoorlijk worden geschoven met patiënten om toch in een noodgeval snel de noodzakelijke zorg te kunnen bieden. Er werd zelfs een extra traumahelikopter in dienst genomen, Lifeliner 5, gestationeerd op vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Deze helikopter wordt gebruikt om coronapatiënten naar andere ziekenhuizen te vervoeren, soms naar het buitenland, om te waarborgen dat overal in het land ruimte is om nieuwe patiënten snel te kunnen helpen. Bij het Flevoziekenhuis werd hiervoor speciaal een heli-landingsplaats ingericht.

Los van corona ging de gewone hulpverlening uiteraard gewoon door. Er moesten branden worden geblust, slachtoffers van ongevallen worden geholpen en daders van berovingen, overvallen en geweldsmisdrijven worden opgespoord. Ook dit jaar konden we met ons team van vrijwilligers weer veel nieuws brengen. Maar we kunnen niet overal bij zijn. Tips en beeldmateriaal is daarom altijd welkom. Heeft u beeldmateriaal van een incident en wilt u dat met ons delen? Dat kan via Twitter, Facebook, Mail of via onze WhatsApp Tiplijn (0624465671). Wij danken iedereen die het afgelopen jaar beeldmateriaal heeft aangeleverd!

We maken een bijzondere jaarwisseling mee. Normaal is dit een moment dat we samen beleven met familie en vrienden, vaak in grote groepen. We wensen elkaar dan het allerbeste toe. Dat allerbeste is in dit geval niet het covid-19 virus. Daarom zijn er ook tijdens de jaarwisseling beperkingen van kracht. Houd u aan de regels die daarbij zijn gesteld, zodat we in het nieuwe jaar, wanneer de situatie verbetert, weer in gezondheid kunnen samenkomen. HV Almere wenst u een fijne jaarwisseling en een goed, gezond en veilig 2021 toe!

Hieronder volgt een overzicht van het nieuws van 2020.

Januari

In januari moest meerdere keren reddend worden opgetreden bij enkele branden. Een bewoonster werd door buren uit een brandende woning gehaald, een hond werd gered door de hulpdiensten en in een geval moesten gasten van een hotel vroeg in de ochtend het gebouw ontvluchten vanwege brand in een van de kamers. Het liep gelukkig allemaal goed af. Er was wel nog nieuws te melden wat de medische hulpverlening betreft. Het ambulancepersoneel in Flevoland werd deze maand namelijk in de nieuwe kleding gestoken. De politie moest inmiddels flink aan de slag met diverse overvallen en straatroven.

Hond gered bij woningbrand John Fordstraat

Brand uitgebroken Best Western Hotel

Bewoonster door buren uit brandende woning gered

Nieuwe ambulancekleding in Flevoland in gebruik

Gewapende overval op snackbar Bandastraat

Februari

In februari werd door de politie het onderzoek naar het toenemende aantal straatroven geïntensiveerd. Dat leidde tot meerdere aanhoudingen. Opmerkelijke zaken waren deze maand ook een schietincident, een grote brand in een restaurant en het aantreffen van menselijke resten bij graafwerkzaamheden.

Onderzoek naar meerdere straatroven in Almere

Gewonde bij schietpartij Markerkant

Grote brand in restaurant aan de Sumatraweg

Menselijke resten gevonden bij graafwerkzaamheden Waterwijk

Maart

Leek het virus uit Wuhan tot voor kort nog ver weg, deze maand werd duidelijk dat ook wij in Nederland er niet aan konden ontkomen. Ineens ging het heel snel. Lockdown, thuiswerken, handen wassen en afstand houden werd gesprek van de dag. In Almere werd ook het eerste coronageval vastgesteld. Omdat de ontwikkeling van het virus razendsnel ging kon de bevoorrading van de hulpdiensten met beschermende middelen het niet meer bijhouden. Hulp kwam uit een misschien wel onverwachte hoek, toen een vuurwerkbedrijf veiligheidsbrillen doneerde. Vuurwerk, dat komt later in het jaar nog op geheel andere wijze in het nieuws! De hulpdiensten moesten natuurlijk ook paraat blijven voor het overige werk. Zo was er een grote brand in een woning en leek maart wel de maand van de verkeersongevallen. Zo ging er een busje op zijn kant en belandde een auto op zijn dak. Maar de meest bijzondere was misschien wel de nachtelijke crash op een rotonde, waarbij de hulpdiensten het voertuig verlaten aantroffen omdat de bestuurder was gevlogen.

Almeerder besmet met coronavirus

Ambulancedienst dringend op zoek naar beschermende middelen, vuurwerkbedrijf doneert 1500 veiligheidsbrillen

Grote brand in woning Tussen de Vaarten

Auto crasht op rotonde, bestuurder gevlogen

April

In april werden we geconfronteerd met de zendmastbranden en met enkele schietincidenten. Langzaamaan blijkt dat de stad dit jaar opvallend vaak met deze geweldsincidenten te maken krijgt. Ook waren er verschillende branden, waarvan de hooibrand bij de Brikweg wel de lastigste was om te blussen. De maand begon met een mooi eerbetoon van alle hulpdiensten aan de zorgmedewerkers in het Flevoziekenhuis.

Eerbetoon van hulpdiensten aan zorgmedewerkers Flevoziekenhuis

Brand bij zendmast Almere Haven

Schietincident op Basilicumweg

Brandweer hele nacht druk met brand Brikweg

Mei

Het nieuws werd in mei vooral bepaald door meerdere schietincidenten. Enkele van deze incidenten, in Kruidenwijk en in Poort, blijken later verband met elkaar te hebben. De politie heeft aan het eind van de maand in Kruidenwijk nog een uitgebreid onderzoek ingesteld. Er was ook een geweldsincident in Haven, een vrouw raakte daar gewond bij een steekincident, en in Parkwijk was de inzet van een traumahelikopter nodig bij een conflict in de relationele sfeer. Bij een woning in de Indische buurt werd een explosief tot ontploffing gebracht in een poging de voordeur op te blazen. Ook opvallend waren twee afvaldumpingen, in de Buitenvaart en in Pampushout. In het laatste geval raakten enkele agenten onwel.

Politie onderzoekt schoten in Kruidenwijk, inzet arrestatieteam

Sporenonderzoek naar aanleiding schietincidenten Kruidenwijk

Vrouw gewond bij steekincident Klipgriend

Persoon gewond bij incident Parkwijk

Explosie bij woning Tempo Doeloestraat, verdachte aangehouden

Pampushout afgezet vanwege afvaldumping; agenten onwel geraakt

Juni

Ook in juni was er sprake van een schietincident waarbij een persoon gewond raakte, dit keer in Haven. De brandweer heeft deze maand diverse bijzondere branden moeten bestrijden. In Poort was er brand in een kraan op een vrachtauto, in de Molenbuurt werden bedrijfspanden bedreigd door brand in een schutting en in Buiten was er brand bij een speeleiland die lastig was te bestrijden. De grootste inzet vond echter plaats bij een nachtelijke buitenbrand in Almere Hout, waarbij omliggende korpsen hebben moeten assisteren en de brandweer uren in de weer is geweest om het vuur te doven. Twee keer belandde een voertuig tegen onroerend goed. In Almere Buiten gebeurde dat na een achtervolging door de politie, in Stedenwijk was een voertuig te hoog voor een poort onder woningen. De Evenaar kwam in juni weer meerdere keren in het nieuws wegens ongevallen. Juni is ook de maand waarin brandweerlieden worden herdacht die zijn omgekomen tijdens de uitvoering van hun dienst. Het belang hiervan bleek later dit jaar, toen een brandweerman omkwam bij een inzet in Den Dolder.

Gewonde bij schietincident Jaagmeent

Brand in kraan op vrachtwagen aanhanger Elementendreef

Brandweer hele nacht druk met bestrijden brand Almere Hout

Man aangehouden na crash met gestolen auto

Ereteken voor omgekomen brandweermensen

Juli

Juli viel vooral op door meerdere verkeersongevallen. Drie keer belandde daarbij een auto op zijn dak, twee keer gebeurde dat zelfs binnen enkele dagen op dezelfde kruising. Waar niet genoeg voor kan worden gewaarschuwd is het gevaar van brand in wasdrogers. Het gebeurde deze maand in de Stripheldenbuurt. Het is belangrijk om de wasdroger elke keer na gebruik stofvrij te maken. Almere Poort werd deze maand opgeschrikt door een incident dat dit jaar wellicht de grootste impact heeft gehad op onze stad. Zes kinderen raakten te water toen een vlot omsloeg en er was grote inzet nodig van de hulpdiensten, met o.a. twee traumahelikopters, om de jonge drenkelingen te redden. Ook burgerhulpverleners schoten te hulp. Twee kinderen werden gereanimeerd en met spoed naar een ziekenhuis gebracht.

Auto over de kop op A6, één gewonde

Weer auto op het dak bij aanrijding bij Markerdreef

Brand in wasdroger woning Stripheldenbuurt

Grote inzet hulpdiensten na melding kinderen te water Osirispad

Augustus

Eerder in het jaar hadden we te maken met een reeks schietpartijen, in augustus werden de hulpdiensten geconfronteerd met meerdere steekincidenten. Daarbij is in één geval helaas een slachtoffer overleden. Er was verder sprake van meerdere overvallen en straatroven en de brandweer moest diverse keren uitrukken voor woningbranden. Bijzonder nieuws kwam er deze maand uit de havenkom van Almere Haven, waar wielrijders bij bosjes onderuit gingen op nieuwe verkeersdrempels. Bij het Weerwater overleed een man toen hij uit een hoogspanningsmast viel en een houten brug moest worden afgesloten nadat een te zwaar voertuig het verbod om over de brug te rijden negeerde en erdoorheen zakte.

Man doodgestoken na vechtpartij op parkeerplaats Breskensweg

Derde melding van steekincident binnen 24 uur, ruzie op de Odeonstraat

Overval op Albert Heijn in Stedenwijk

‘Tientallen’ valpartijen door nieuwe drempels Sluiskade

Man overleden na incident hoogspanningsmast

Brug Michauxpad afgesloten na doorzakken vloer

September

Bedrijventerrein Poldervlak werd deze maand opgeschrikt door een overval, waarbij een medewerker werd neergeschoten. In oktober werd een verdachte aangehouden voor deze overval. De eerste vuurwerkvangst vond plaats in Waterwijk, waar een 17-jarige jongen een grote hoeveelheid zwaar illegaal vuurwerk in huis had. Inmiddels is door het ingestelde vuurwerkverbod alle vuurwerk voor deze jaarwisseling verboden. De politie heeft meerdere verdachten aangehouden van diverse overvallen. Er werden twee verdachten aangehouden voor een overval op een pakketbezorger, een man werd aangehouden voor een poging tot woningoverval en een 17-jarige verdachte werd aangehouden in verband met meerdere berovingen van maaltijdbezorgers. Bij verkeersongevallen waren deze maand vaker scooters betrokken en in een geval raakte een meisje ernstig gewond toen zij bij het oversteken van de busbaan werd aangereden door een bus. Met een andere bus ging het mis bij het station Almere Buiten. De touringcar, ingezet als vervangend vervoer voor NS i.v.m. werkzaamheden aan het spoor, koos de verkeerde route en bleek te hoog voor het spoorviaduct.

Gewonde bij schietincident op bedrijventerrein Poldervlak

Jongen (17) aangehouden voor bezit zwaar illegaal vuurwerk

Twee verdachten aangehouden voor overval op pakketbezorger

Twee gewonden bij scooterongeval

Meisje zwaargewond na aanrijding door bus

Touringcar ramt viaduct bij station Almere Buiten

Oktober

In oktober werden voor het eerst coronapatiënten van het Flevoziekenhuis per helikopter overgeplaatst naar Duitsland. In de Eilandenbuurt werd een explosief aangetroffen, dat door de EOD moest worden veiliggesteld. Een dag later voerde de EOD nog een uitgebreide zoekactie uit met duikers in een nabijgelegen sloot. Op het Festivalplein is een man gewond geraakt bij een steekincident. De politie werd zelf ook genoodzaakt om een geweldmiddel in te zetten toen zij in Almere Buiten te maken kregen met twee agressieve honden. Een agent moest zijn vuurwapen gebruiken, wat beide honden niet hebben overleefd. In Tussen de Vaarten reed een auto de heg van een kinderdagverblijf in. Gelukkig waren er op dat moment geen kinderen op het plein aanwezig.

Coronapatiënten uit Flevoziekenhuis overgeplaatst naar Duitsland

Explosief gevonden in Eilandenbuurt, omgeving afgezet

Man gewond na steekincident Festivalplein

Twee agressieve honden doodgeschoten bij aanhouding

Auto in de heg bij kinderdagverblijf

November

De maand november werden meerdere telefoonwinkels het doelwit van overvallers. In een woning in Poort werd een overleden vrouw aangetroffen. Kort daarop werd een man aangehouden, de politie onderzoekt zijn betrokkenheid bij de dood van de vrouw. Er werd ook opgetreden tegen het schenden van de regels rond corona. Op de Markerkant werd een groot feest door de politie en handhavers van de gemeente beëindigd. Ook was er weer sprake van een schietincident. In Almere Haven werd een woning beschoten. Op de Spoordreef werd met een vuurwapen gedreigd bij een verkeersruzie. Een verdachte werd ingesloten. Triest nieuws was er deze maand voor de Droomspeelbus en Kindervakantieland op de Kemphaan. Twee van hun busjes gingen in vlammen op, wat behoorlijke consequenties heeft voor de voorziening van sport en spel voor kinderen die in armoede leven.

Opnieuw overval op telecomwinkel

Man aangehouden na vondst overleden vrouw

Politie beëindigt bijeenkomst in pand Markerkant

Woning Vrijmark beschoten

Verdachte aangehouden na verkeersruzie

Twee voertuigen Droomspeelbus uitgebrand

December

De politie heeft snel werk gemaakt van de overvallen op telefoonwinkels in november. In december werd bekendgemaakt dat er in totaal zeker negen verdachten zijn aangehouden. Ook in december werd er weer een schietincident gemeld, deze keer in Noorderplassen West. Later werd duidelijk dat het om een vechtpartij ging waarbij niet was geschoten. December is ook de maand van niet-alledaagse ongevallen. Op een afrit van de A6 vloog een auto in het donker van de weg en belandde op zijn dak in de veel dieper gelegen berm onder aan het talud, in de Regenboogbuurt viel een man van de eerste verdieping en belandde enkele meters lager in de voortuin en op de Grote Vaartweg kreeg een wachtende buspassagier in een bushokje de schrik van haar leven toen een auto plotseling van de weg vloog en het bushokje ramde. De brandweer had het in een weekend druk met een reeks containerbranden. Daarnaast waren er deze maand weer meerdere woningbranden, een schuurbrand en een brand in een boot. Een bizar incident was het opblazen van een voordeur van een woning in de Molenbuurt.

Zeven verdachten aangehouden voor overvallen op telefoonwinkels

Opnieuw twee verdachten aangehouden voor overval telefoonwinkel

Schietincident op Spinnakerplantsoen

Automobilist crasht tegen bushokje; wachtende vrouw gewond

Man aangehouden bij woningbrand Kimwierde

Voordeur woning Wipmolenweg opgeblazen met vuurwerkbom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *