Nieuws

Drie aanhoudingen in ondermijningsonderzoek

Op dinsdag 22 september 2020 heeft de politie op negen verschillende locaties in Amsterdam, Diemen en Almere invallen verricht. Daarbij zijn twee personen aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en witwassen. Ook is er een persoon aangehouden op verdenking van het bezit van verdovende middelen, het bezit van een vuurwapen en eveneens witwassen.

Het betreft een 27-jarige vrouw, een 34-jarige man en een 37-jarige man. Na de aanhoudingen heeft de politie samen met de FIOD de woningen van onder andere de verdachten doorzocht. Hierbij is administratie in beslag genomen. Bij de huiszoekingen zijn eveneens (vermoedelijk) verdovende middelen, een aanzienlijke hoeveelheid contant geld, luxe goederen en een alarmpistool aangetroffen. Dit alarmpistool was dusdanig aangepast dat het als vuurwapen gebruikt kan worden. Deze goederen zijn ook in beslag genomen. Zodra het onderzoek is afgerond, zal de officier van justitie een afdoeningsbeslissing nemen.

Het strafrechtelijk onderzoek maakt onderdeel uit van een integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit in de Amsterdamse regio, en volgde op een eerder onderzoek naar witwassen waarin één van de verdachten al in beeld kwam. Het vermoeden rees dat de verdachte(n) vals opgemaakte werkgeversverklaringen en loonstroken gebruikte om cliënten aan een huur- of koopwoning te helpen. Op social media maakte de aangehouden vrouwelijke verdachte reclame voor haar makelaarsactiviteiten.

Naar aanleiding van dat signaal werd een onderzoek gestart en dit leidde uiteindelijk naar beide verdachten. De politie onderzoekt in samenwerking met de FIOD en Belastingdienst of de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen.

Opvallend was dat in de woningen diverse mensen aanwezig waren die niet op de adressen stonden ingeschreven. Onder hen drie illegaal in Nederland verblijvende personen met de Colombiaanse nationaliteit. Zij zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Integrale aanpak
Bij de aanpak van verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit en ondermijnende activiteiten in Amsterdam en de omliggende Amstellandgemeenten, werken politie, FIOD, gemeenten, Openbaar Ministerie en Belastingdienst samen in het RIEC AA (Regionaal Informatie en Expertise Centrum Amsterdam-Amstelland). Bij deze actie is nauw samengewerkt met de politie Midden Nederland, gemeenten Amsterdam en Almere, Belastingdienst, FIOD en Openbaar Ministerie.

De verschillende overheidsdiensten en toezichtorganisaties doen – als daar aanleiding voor is – verder onderzoek naar de klanten van de makelaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *