Nieuws

Levenslang voor organiseren van moord op Ali Motamed

De 38-jarige Noaufal F. is donderdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de moord van Ali Motamed, op 15 december 2015 in de Literatuurwijk. De rechtbank in Amsterdam acht bewezen dat hij de moord mede heeft georganiseerd en dat hij een ander heeft uitgelokt om de moord te plegen.

Het slachtoffer werd ’s ochtends vroeg voor zijn huis in Almere door twee mannen doodgeschoten. Dat gebeurde toen hij in zijn auto wilde stappen om naar zijn werk te gaan. Hij werd in zijn hoofd geraakt en overleed ter plekke. In april van dit jaar werden de twee schutters al veroordeeld tot gevangenisstraffen van 20 en 25 jaar.

Organisator

Uit PGP-berichtenverkeer bleek nog een persoon nauw met de schutters te hebben samengewerkt. De rechtbank komt tot de conclusie dat de verdachte deze persoon is. Hij heeft de moord mede georganiseerd. Ook staat vast dat hij de man die voortijdig is aangehouden, heeft geprobeerd uit te lokken om de moord te plegen. Uit het dossier blijkt dat de verdachte zonder enig moreel besef te werk is gegaan. De moord was voor hem een puur zakelijke aangelegenheid, een “mooi klusje”, met naar het lijkt alleen een financieel motief, zo concludeert de rechtbank.

Toedracht onduidelijk

Er zijn vermoedens dat Iran achter de moord zit vanwege de politieke achtergrond van het slachtoffer. Zekerheid daarover is echter niet verkregen. De verdachte had hierover meer duidelijkheid kunnen verschaffen, maar heeft geen openheid van zaken willen geven. Hierdoor blijft het voor de vrouw en zoon van het slachtoffer onduidelijk waarom hun echtgenoot en vader is doodgeschoten. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan.

Levenslange straf

De verdachte is al meerdere malen veroordeeld voor zware misdrijven. In april van vorig jaar kreeg hij nog 18 jaar cel opgelegd voor zijn coördinerende rol bij een mislukte liquidatiepoging in Diemen. Er is dan ook een grote kans dat hij na een gevangenisstraf opnieuw de fout in zal gaan. Mede daarom legt de rechtbank hem een levenslange gevangenisstraf op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *