Nieuws

EOD brengt zes kilo illegaal vuurwerk tot ontploffing

In Nobelhorst heeft de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) dinsdagavond uit voorzorg een partij van zes kilo illegaal vuurwerk tot ontploffing gebracht. Het vuurwerk was eerder die avond ingeleverd op het politiebureau.

De partij vuurwerk bestond uit verschillende soorten zwaar illegaal vuurwerk waaronder Cobra’s. Eerder die avond was de partij afgegeven bij het politiebureau in Muziekwijk. De melder had de partij gevonden en dacht er goed aan te doen om het vuurwerk in een ruime hoeveelheid water te dompelen. Dit bleek echter een grote vergissing zo meldt de politie. “Bepaald illegaal vuurwerk, zoals Cobra’s, bevat namelijk flitspoeder. Wanneer dit flitspoeder in contact komt met water, vindt er een chemische reactie plaats waardoor het vuurwerk uit zichzelf kan ontploffen”. De risico’s daarvan zijn volgens de politie enorm.

Om dit te voorkomen heeft de EOD uit veiligheid besloten om de partij daarom zelf tot ontploffing te brengen. Dit gebeurde die avond rond 19.30 uur nabij de Kievitsweg. 

Archieffoto: Agent pakt illegaal vuurwerk zorgvuldig in voor vervoer

4 gedachten over “EOD brengt zes kilo illegaal vuurwerk tot ontploffing

 • wat een gigantische onzin dat het vuurwerk kan ontploffen als het in aanraking komt met water…
  echt ongelofelijk dat men dit verkondigd

  Beantwoorden
  • zoefkris

   het klopt gewoon.

   Vuurwerk is een constructie van materialen als karton, papier, plastic en metaal, met daarin ontplofbare en/of brandbare mengsels van chemische stoffen (ook wel sassen genoemd) verwerkt, die bij ontsteking effecten veroorzaken als licht, geluid, rook of beweging. In vuurwerk wordt vaak buskruit gebruikt, dat bestaat uit zwavel (S), houtskool (bestaat voornamelijk uit koolstof (C), maar bevat eveneens de noodzakelijke katalysator potas (K2CO3)) en salpeter of kaliumnitraat (KNO3). Hierbij is het kaliumnitraat de zuurstofleverancier. Bij de reactie komen onder andere de gasvormige producten CO, CO2 en N2 vrij, naast kaliumsulfaat en -carbonaat. In het buskruit kan de verhouding tussen de stoffen verschillen. Zo bestaat er bijvoorbeeld een mengsel van kaliumnitraat, koolstof en zwavel in een gewichtsverhouding van 75:15:10. Verder bestaat er flashkruit. Dat is een kruitmengsel waarin de koolstof is vervangen door metaalpoeder (magnesium of aluminium). Vaak wordt het kaliumnitraat ook vervangen door een andere, krachtigere oxidator. Vooral kaliumperchloraat of kaliumchloraat is dan “populair”. Het is dit product, vermengd met een keuze aan zouten, dat verantwoordelijk is voor de kleureffecten van het vuurwerk.

   Magnesium en zijn legeringen oxideren snel. Zowel fijn verdeeld als in gesmolten toestand kan het zeer heftig reageren met water en is het materiaal uiterst brandbaar. Bij verbranding ontstaat een opmerkelijk fel wit licht dat schade aan de ogen kan toebrengen. Om tijdens de verwerking van vloeibaar magnesium te voorkomen dat er een reactie met zuurstof optreedt, wordt er een beschermend gas gebruikt om het materiaal mee af te dekken. Fijn verdeeld magnesium wordt gedroogd en samengedrukt opgeslagen om zelfontbranding of een explosie te voorkomen. Deze eigenschappen van magnesium zorgen er overigens wel voor dat het geschikt is voor gebruik in de pyrotechniek.

 • Zijn jullie nou serieus? Flitspoeder dat door water vanzelf ontbrandt. Even serieus hoor maar dit zou strafbaar moeten zijn. Ik doel dan op dit artikel omdat het vol met onzin staat om mensen bang te maken zodat we met ze alle robot’s worden. Ga toch even onderzoek doen voor je zoiets plaats joh bah.

  Beantwoorden
  • zoefkris

   geloof me, het is wel zo.

   Vuurwerk is een constructie van materialen als karton, papier, plastic en metaal, met daarin ontplofbare en/of brandbare mengsels van chemische stoffen (ook wel sassen genoemd) verwerkt, die bij ontsteking effecten veroorzaken als licht, geluid, rook of beweging. In vuurwerk wordt vaak buskruit gebruikt, dat bestaat uit zwavel (S), houtskool (bestaat voornamelijk uit koolstof (C), maar bevat eveneens de noodzakelijke katalysator potas (K2CO3)) en salpeter of kaliumnitraat (KNO3). Hierbij is het kaliumnitraat de zuurstofleverancier. Bij de reactie komen onder andere de gasvormige producten CO, CO2 en N2 vrij, naast kaliumsulfaat en -carbonaat. In het buskruit kan de verhouding tussen de stoffen verschillen. Zo bestaat er bijvoorbeeld een mengsel van kaliumnitraat, koolstof en zwavel in een gewichtsverhouding van 75:15:10. Verder bestaat er flashkruit. Dat is een kruitmengsel waarin de koolstof is vervangen door metaalpoeder (magnesium of aluminium). Vaak wordt het kaliumnitraat ook vervangen door een andere, krachtigere oxidator. Vooral kaliumperchloraat of kaliumchloraat is dan “populair”. Het is dit product, vermengd met een keuze aan zouten, dat verantwoordelijk is voor de kleureffecten van het vuurwerk.

   Magnesium en zijn legeringen oxideren snel. Zowel fijn verdeeld als in gesmolten toestand kan het zeer heftig reageren met water en is het materiaal uiterst brandbaar. Bij verbranding ontstaat een opmerkelijk fel wit licht dat schade aan de ogen kan toebrengen. Om tijdens de verwerking van vloeibaar magnesium te voorkomen dat er een reactie met zuurstof optreedt, wordt er een beschermend gas gebruikt om het materiaal mee af te dekken. Fijn verdeeld magnesium wordt gedroogd en samengedrukt opgeslagen om zelfontbranding of een explosie te voorkomen. Deze eigenschappen van magnesium zorgen er overigens wel voor dat het geschikt is voor gebruik in de pyrotechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *