Persberichten

Verdachten aangehouden na dollemansrit

In de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 december wilden agenten een bestuurder van een auto controleren die er vervolgens van door ging. Na een rit waarbij hoge snelheden werden gereden, kon de bestuurder gestopt worden. Hij en vier inzittenden werden aangehouden. Bij de aanhouding bedreigden enkele verdachten de agenten.

Rond 03.05 uur wilden agenten op de Lindelaan in Lelystad een bestuurder die hard reed controleren. De bestuurder negeerde het gegeven stopteken en ging ervandoor. Hierbij reed hij slingeren over de weg om zo te voorkomen dat de politieauto naast hem kon rijden. In een poging om naast de auto te komen, gooide de bestuurder zijn stuur om. De agent kon nog net op tijd remmen en voorkwam een aanrijding.

Politieauto’s geramd
De bestuurder reed de snelweg A6 op richting Almere en bereikte snelheden van meer dan 180 km/u. Tijdens de achtervolging ramde de auto een politievoertuig aan de achterkant. Hierna sloten meerdere politieauto’s de auto in. Bij de afslag Almere Haven leek de bestuurder te stoppen. Een agent opende het portier van de politieauto, echter de verdachte bestuurder gaf gas. Zijn auto ramde het portier van de politieauto die hierdoor afbrak en meegesleurd werd. De auto kwam vervolgens tot stilstand.

Aanhoudingen
Agenten richtten hun vuurwapen op de auto waarna de inzittenden uitstapten. De bestuurder kwam echter niet de auto uit. Hierop werd een politiehond ingezet die de verdachte in zijn arm beet waarna de man de auto uit kwam. De bestuurder, 26 jaar van Urk, bleek geen rijbewijs te hebben en onder invloed van alcohol te zijn (330 ug/l). Naast hem hielden agenten nog vier verdachten aan. Mannen in de leeftijden van 20 tot 26 jaar van Urk en uit Tollebeek. Zij werden meegenomen naar een politiebureau, de bestuurder kreeg medische verzorging voor zijn bijtwond.

Bedreigingen en poging doodslag
Bij de aanhoudingen uitten enkele verdachten bedreigingen naar de agenten. Naast dit feit werd er door agenten ook aangifte gedaan van poging tot doodslag en vernieling. Na onderzoek zitten twee verdachten nog vast. Dit betreft de bestuurder en een 20-jarige man uit Tollebeek. In de auto werden onder andere vuurwapenpatronen en drugs aangetroffen. Het onderzoek wordt voortgezet.

Geweld tegen politiemensen
De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen opsporingsambtenaren, politiemensen, hulpverleners en overheidspersoneel en treedt er daadkrachtig tegen op. Wie agressie of geweld pleegt tegen een werknemer met een publieke taak, moet snel en streng worden gestraft. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het openbaar ministerie is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen medewerkers met een publieke taak altijd wordt verhoogd. Klik hier voor meer informatie over de veilige publieke taak.

Dit persbericht komt van politie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *