Persberichten

Agenten in Almere gaan Bodycams dragen

In Almere start vanaf 30 oktober 2017 een proef met bodycams (op het lichaam gedragen camera’s) om te onderzoeken of deze het politiewerk veiliger kunnen maken. De proef die in delen van Midden-Nederland wordt gehouden is onderdeel van een breder, landelijk onderzoek.

Agenten op straat krijgen regelmatig te maken met agressie en soms zelfs geweld. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat mensen die weten dat ze worden gefilmd, minder geneigd zijn om (verbaal) geweld te gebruiken. Deze proef moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is.

Hoe werkt het?

In Almere en diverse andere steden krijgen agenten een aantal camera’s die vrijwillig kunnen worden gedragen. Daarnaast worden agenten van verkeershandhaving en de surveillance-honden ook voorzien van een bodycam. De politiemensen mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Met een gesproken tekst en een rood lichtje op de bodycam wordt duidelijk gemaakt dat deze opneemt. De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen.

Wat betekent dit voor mijn privacy?

De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Er wordt niet in woningen of op besloten erven gefilmd, tenzij er sprake is van een noodsituatie, of een aanhouding op heterdaad. Alle bodycambeelden en audio-opnamen vallen onder de ‘Wet politiegegevens’. Hierin staat precies beschreven wat met politiegegevens mag worden gedaan, hoe lang opnames mogen worden bewaard en wanneer ze moeten worden vernietigd.

Niet nieuw

Het gebruik van camerabeelden is niet nieuw. Bijvoorbeeld tijdens het toezichthouden bij grote evenementen, het handhaven van de veiligheid of bij het opsporen van verdachten van misdrijven. In de afgelopen jaren experimenteerde politie al lokaal met de bodycams, maar een landelijke aanpak met duidelijk beleid is daarbij gewenst. Deze proef loopt in ieder geval tot maart 2018. Op basis van de bevindingen brengt het onderzoeksteam dan een advies uit aan de politieleiding.

 

Dit persbericht komt van politie.nl

3 gedachten over “Agenten in Almere gaan Bodycams dragen

 • Zodra ze iemand de pleuris slaan gaat ie ff offline hoor… Zo werkt dat

  Beantwoorden
  • Johnny de Boer

   Lekker kortzichtig hoor.
   Door je taalgebruik kom je erg knullig over trouwens.

 • Wie ben jij om op mijn reactie te reageren mannetje? Zelf ook een wout soms?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *