Nieuws

Zaterdag vierde Landelijke Veiligheidsdag

Zaterdag 13 mei is het zover, de vierde editie van de Landelijke Veiligheidsdag in het centrum van Almere Stad. De hele dag pakken  de politie, brandweer, reddingsbrigade, ambulance en defensie uit. Samenwerking is het thema van deze editie, die groter wordt dan ooit. Tussen 10.00 en 17.00 uur staat het gehele centrum in het teken van veiligheid.

De hele dag is het centrum van Almere omgetoverd in een waar spektakel op het gebied van hulpverlening. Ontdek de geschiedenis van de hulpverlening gratis in het veiligheidsmuseum PIT en kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht door het hele centrum. Burgemeester Franc Weerwind en minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok openen de Landelijke Veiligheidsdag op de Esplanade om 13:00 uur, aansluitend vind er een grote demonstratie plaats op het Weerwater.

Demonstraties

  • 11.00 uur Grote Markt: Hulpdiensten in actie na ongeval met twee auto’s
  • 13.00 uur Esplanade: Officiële opening – Drenkelingen te water
  • 14.30 uur Grote Markt: Hulpdiensten in actie na ongeval met twee auto’s
  • 16.00 uur Grote Markt: Hulpdiensten in actie na ongeval met twee auto’s

Esplanade

De Landelijke Veiligheidsdag valt dit jaar samen met de Landmachtdag van Defensie. Op de Esplanade laat Defensie doorlopend het werk van militairen zien, maar vooral zélf in actie komen is mogelijk. Zo is er een hindernisbaan, een schietbaan, een klimparcours en staan er diverse tenten met informatie over materieel van en werken voor Defensie. Ook staan er militaire voertuigen waar kinderen op en in mogen klimmen. Op het Weerwater mogen kinderen met een lifeguard zelf varen in een boot van de Reddingsbrigade.

Grote Markt

De hulpdiensten laten op de Grote Markt zien hoe zij samenwerken bij een ernstig ongeluk tussen twee voertuigen. De politie zorgt voor de veiligheid van de omgeving, de brandweer gaat aan de slag met het voorkomen van brand en begint met het openknippen van de wagen en het ambulancepersoneel verleent direct medische hulp aan inzittenden. Bij zo’n zwaar ongeval komen ook de gele wagens van Rijkswaterstaat in actie. Ook zij zijn daarom aanwezig op de Grote Markt. De ANWB en Veilig Verkeer Nederland geven uitleg over veiligheid in het verkeer. Waaghalzen kunnen in de autokantelaar testen hoe je uit je auto komt als die op zijn kop ligt.

Forum/Diagonaal

Op het Forum geven politie, brandweer, gemeente en GGD voorlichting over veiligheid in en om je huis. Cameratoezicht laat zien wat zij in beeld brengen. Ook DARES, die, als alle communicatie van hulpverleners uitvalt ervoor zorgt dat zij toch met elkaar in contact komen,  is aanwezig. Het Rode Kruis afdeling Almere neemt je mee in verschillende onderdelen van de EHBO en geeft hier informatie over. Op De Diagonaal en in de Schutterstraat zijn alle deelnemende organisaties aanwezig om voorlichting te geven en vragen te beantwoorden. Milieuagenten geven uitleg over wat zij zoal tegenkomen, terwijl de ‘SRCN Reddingshonden’ laat zien wat hun reddingshonden allemaal kunnen.

Stationsplein/Schippersplein

Voor de kleine bezoekers is er veel te zien op het Stationsplein en Schipperplein. Op het Stationsplein laten verschillende jeugdbrandweerkorpsen uit Flevoland zien wat zij doen. Ook kun je bij Veilig Verkeer Nederland de invloed van drank op je reactiesnelheid en vaardigheid ervaren. Veiligheidsmuseum PIT op het Schipperplein is de gehele dag gratis toegankelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *