Nieuws

Zaterdag derde landelijke veiligheidsdag in Almere

Aanstaande zaterdag 16 april wordt in Almere Centrum de derde Landelijke Veiligheidsdag gehouden. Het thema van dit jaar is: ‘Veiligheid in en om het huis’. Hulpdiensten laten deze dag door middel van diverse demonstraties zien wat voor werk zij dagelijks verrichten. Niet alleen politie, brandweer en ambulance zullen zaterdag op de Esplanade aanwezig zijn, maar ook Defensie, de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij, de reddingsbrigade, Urban Search and Rescue en het Rode Kruis. 

De veiligheidsdag begint om 12:00 uur en duurt tot 17:00 uur. De dag wordt door middel van een demonstratie om 12:45 uur geopend. Dit gebeurt met een spectaculaire inval in een pand op de Esplanade.

Esplanade (demonstratieterrein)
De dag zal in het teken staan van verschillende demonstraties op de Esplanade en op het Weerwater. Op het terrein is de politie aanwezig met verschillende voertuigen, speciaal getrainde honden en paarden. Defensie loopt een sociale patrouille door het centrum en brengt o.a. een tank en een verkenningsvoertuig mee. Ook zal er een wapenshow te zien zijn. De brandweer laat zien wat er gebeurt bij een vlam in de pan. Ook staan er een duiktank en een crashtender. De ambulancedienst laat hun werk op de ambulance en in de meldkamer zien. Het Rode Kruis is aanwezig met het voertuig van het Noodhulpteam Flevoland, dat wordt ingezet bij grote calamiteiten. Verder zullen vrijwilligers van afdeling Almere van het Rode Kruis informatie verstrekken over het werk van het Rode Kruis en demonstraties geven op gebied van eerste hulp en reanimeren. Geïnteresseerden kunnen zich ook aanmelden als vrijwilliger.

Weerwater
Een kustwachtvliegtuig en een reddingshelikopter zullen meedoen aan een demonstratie waarbij een woning onder water staat en er een zoekactie naar eventuele slachtoffers wordt opgezet. De reddingsbrigade en de KNRM voeren reddingsacties op het water uit. Dit alles is vanaf de waterkant op de Esplanade te bekijken.

Forum
Op het Forum is de hele dag een informatiemarkt met buurt- en inbraakpreventie. Ook laat het Waterschap Zuiderzeeland zien wat zij doen om de dijken te bewaken. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling komt in actie als er laboratoria voor synthetische drugs worden ontmanteld of in het geval van explosies bij zware chemische industrie. Ook zijn de dierenambulance, handhaving, cameratoezicht, veiligheidsmuseum P!T en Omroep Flevoland als calamiteitenzender aanwezig.

Stationsplein
Op het Stationsplein is Brandweerman Sam aanwezig om mee op de foto te gaan. Ook zijn er straattheateracts van de onhandige Brandweerman Geer, afgewisseld met een act van jongleurs.

Voor kinderen wordt er een speciale stempelroute uitgezet waarbij zij mooie prijzen kunnen winnen. Volle stempelkaarten kunnen worden ingeleverd bij VVV Almere aan de Diagonaal 199.

Klik hier voor meer informatie over de Landelijke Veiligheidsdag en voor het complete programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *