Nieuws

Veiligheidsbijeenkomst voor bewoners Almere Buiten

De politie van Almere Buiten Hout heeft zaterdag in samenwerking met gemeente Almere een veiligheidsbijeenkomst georganiseerd voor bewoners van Almere Buiten. Buitenaren konden hierbij kennisnemen van enkele ontwikkelingen op gebied van veiligheid en er werd een presentatie gegeven over hoe verdachte situaties kunnen worden herkend.

De bijeenkomst in het trainingscentrum van de politie aan de Marathonlaan werd geopend door Mylan Derkink, de gebiedsmanager van Almere Buiten van de gemeente. De districtschef Flevoland van de politie, Famke van Spaendonk, hield een korte toespraak over de inzet van de politie en het belang van samenwerking met de bewoners. De politie zoekt gericht die samenwerking op, o.a. door het inzetten van social media. Maar ook burgerinitiatieven als Buurtpreventieteams, appgroepen en WAAKS zijn instrumenten die bijdragen aan een veiliger buurt. Het resultaat van deze burgerparticipatie is bijvoorbeeld dat het aantal inbraken in Almere Buiten in 2015 met zo’n 40% is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.

Vervolgens werd er een training aan de aanwezige bewoners gegeven waarin werd uitgelegd hoe verdachte situaties en personen kunnen worden herkend. Wijkagente Doenja Eevenaar nam de aanwezigen mee langs een aantal situaties die middels videofragmenten werden getoond. Het publiek werd vervolgens gevraagd wat zij van de situatie vonden en hoe zij zouden handelen. Hieruit werd duidelijk dat er vaak niet één goed antwoord is op die vraag. Het kan zijn dat meteen 112 gebeld moet worden, maar het aanspreken van een persoon behoort in sommige gevallen ook tot de mogelijkheden. Het is een inschatting die gemaakt moet worden en de uitleg in deze training gaf daarbij duidelijke handvatten.

De training mondde uiteindelijk uit in een live demonstratie van de aanhouding van een verdachte. De man, die in de laatste video bezig was in te breken, werd daarbij gestoord en verdween uit beeld, om vervolgens live de zaal in te rennen, achtervolgd door twee agenten. Vlak voor het toekijkende publiek werd de verdachte in de boeien geslagen en afgevoerd.

Op de bijeenkomst was er verder ook gelegenheid tot netwerken. Bewoners konden met verschillende wijkagenten spreken maar ook elkaar leren kennen. Verder werd er informatie verstrekt door toezichthouders van de gemeente en over het politiekeurmerk veilig wonen.

De bijeenkomst werd met een woord van dank afgesloten door Tom Nauta, de chef van basiseenheid Almere Buiten Hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *