Persberichten

Voertuigen vol gestolen goederen gevonden

Politie logoDrie mannen met de Litouwse nationaliteit (24, 24 en 39 jaar) zijn vrijdagochtend 18 december aangehouden op verdenking van inbraak in bedrijfsbusjes danwel heling van gestolen goederen.

De politie kreeg woensdag 16 december de melding dat in een bosgebied in Apeldoorn een hoeveelheid elektrisch gereedschap lag dat mogelijk van diefstal afkomstig was. Agenten hielden vervolgens de plek in de gaten en constateerden vrijdag 18 december dat de goederen in een auto waren geladen. De auto waarin de goederen lagen werd achtervolgd. Op de Gordingweg in Almere stopte het voertuig. Agenten controleerden het voertuig en troffen een grote hoeveelheid elektrisch gereedschap aan. Hierop zijn de drie mannen aangehouden. Het gereedschap bleek op 16 december te zijn gestolen uit voertuigen die stonden geparkeerd op het terrein van een bedrijf aan de Stadhoudersmolenweg in Apeldoorn.

Goederen op Litouwse truck aangetroffen

Op de plaats waar de auto stopte stond een truck met oplegger met Litouws kenteken. Hierop stonden vier auto’s. Ook stond er nog een personenauto naast deze truck. In twee van deze auto’s werd een grote hoeveelheid onderdelen van dure auto’s, zoals middenconsoles, navigatieapparatuur, mediaplayers, airbags en stuurkolommen aangetroffen die van diefstal afkomstig bleken te zijn. Alle voertuigen en de aangetroffen goederen zijn in beslag genomen en zullen worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. De totale waarde van het gereedschap wordt geschat op €125.000 euro. De waarde van de auto-onderdelen is onbekend. Vermoedelijk stond de Litouwse truck klaar om met de gestolen goederen naar het buitenland te vertrekken.

Verdachten vermoedelijk onderdeel criminele bende

De drie mannen zitten voor verder onderzoek vast. Met de aanhouding van de drie mannen is vermoedelijk een grote slag toegebracht aan een criminele groep die zich met deze praktijken bezighoudt.

Mobiel banditisme

In Nederland zijn – net als in andere Europese landen – bendes actief die Europa doorreizen met als doel misdrijven te plegen. De criminelen verrijken zich door het plegen van allerlei misdrijven. De term ‘mobiel banditisme’ wordt voor deze internationaal rondtrekkende criminele groepen gebruikt. De groepen maken zich schuldig aan verschillende misdrijven zoals winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij.

De rondtrekkende criminele groepen kunnen uit alle landen komen. Tot en met 2013 was in Nederland echter een stijging te zien van mobiel banditisme vanuit Oost-Europa, met name de landen Polen, Bulgarije, Roemenië en Litouwen.

Aanpak mobiel banditisme

Het aanpakken van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. Dit doet zij onder andere door de mobiele bendes in kaart te brengen. Hiervoor verzamelt en analyseert de politie informatie van onder andere EUROPOL en uit bijvoorbeeld opsporingsonderzoeken. Ook wordt informatie gedeeld en uitgewisseld met andere landen. Zo kunnen bijvoorbeeld DNA-sporen die zijn veiliggesteld bij een inbraak ook vergeleken worden met DNA dat is opgeslagen in buitenlandse databanken.

Daarnaast voert de politie opsporings- en handhavingsacties en controles uit. Mobiel banditisme tegengaan is dan ook onderdeel van de (grootschalige) verkeerscontroles met ANPR (Automatic Number Plate Recognition). Bij deze controles werkt de politie nauw samen met douane, belastingdienst en andere partners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *