Nieuws

[Video] Verdachte situatie? Bel 112!

Meldkamer_2De politie is in de periode van de donkere dagen extra actief in het opsporen van inbrekers. Daarbij wordt vaak geroepen: “Ziet u een verdachte situatie? Twijfel niet, bel 1-1-2.” Maar toch blijkt wanneer een inbraak is gepleegd er vaak iemand in de omgeving wel iets heeft gezien of gehoord heeft wat gewoon via het alarmnummer kon worden gemeld.

Wat is een verdachte situatie?

Een verdachte situatie is soms lastig in te schatten. Wanneer er iemand door de straat loopt die aandacht heeft voor geparkeerde auto`s en door de ramen kijkt, kunt u er van uitgaan dat er iets niet klopt. Ook wanneer dezelfde persoon meerdere keren door de straat rijdt of loopt, zonder dat hij of zij er woont of op visite gaat, klopt er vaak iets niet. Als bewoner kunt u vaak het beste inschatten of u het vermoeden heeft dat er iets niet klopt, twijfel niet en bel 1-1-2.

Meldkamer

Wanneer u met uw mobiele telefoon 1-1-2 belt krijgt u eerst iemand aan de telefoon die vraagt wie u wilt spreken (brandweer, politie of ambulance) en in welke plaats. U wordt dan naar de meldkamer van die regio doorverbonden. Als u belt met de vaste telefoon komt u automatisch in de juiste meldkamer terecht. Leg de meneer of mevrouw rustig uit wat u gezien heeft en beantwoord de vragen. Gooi niet na het uitspreken van de situatie de hoorn erop, de meldkamer wil vaak meer weten. Op die manier kan de meldkamer een compleet beeld krijgen van de situatie en wordt bepaald of er inderdaad sprake is van een verdachte situatie.

Video:

Omdat het voor velen tot de verbeelding spreekt wat er precies gebeurt als u 1-1-2 belt, heeft de politie een video gepubliceerd. Hierin kunt u zien wat een verdachte situatie kan zijn en hoe de 1-1-2 telefoontjes worden afgehandeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *