Nieuws

Alles over veiligheid op het Globeplein

De politie van team Almere Buiten Hout heeft vrijdag en zaterdag weer flink uitgepakt op het Globeplein in het centrum van Almere Buiten. Samen met diverse organisaties werd allerlei informatie verstrekt op gebied van veiligheid. Voor kinderen was er vooral zaterdag van alles te doen en te beleven.

Het middelpunt van de twee dagen was, net als vorige maand, het Mobiele Media Lab. Deze vrachtwagen, ingericht met computers en diverse andere apparatuur, wordt in het hele land gebruikt voor zowel interne als externe activiteiten van de politie. In dit geval konden burgers er een enquête invullen over het politieteam dat gevestigd is in het bureau aan de Giraffeweg.

Daarnaast waren er diverse voertuigen te bezichtigen waar vooral door kinderen gretig gebruik van werd gemaakt. Er zijn vele foto’s gemaakt door ouders van hun kroost in en op politievoertuigen. Er stonden o.a. een politiebus, een ME bus, de oude bekende porsche van de Rijkspolitie, een politiemotor, scooters en bikes. Bij de ME bus kon er ook een foto worden gemaakt met een beschermend harnas, samen met een agent die ook dienst doet als ME’er. Voor één van de jeugdige bezoekers was dat een mooie gelegenheid, omdat hij zich aan het voorbereiden is op een spreekbeurt over de ME. Met zo’n mooie foto erbij moet dat natuurlijk een goede beoordeling opleveren!

Informatiestands

Vrijdag was het nog vrij rustig op het plein, maar op zaterdag was er veel meer publiek op de been. Op zaterdag waren er ook informatiestands aanwezig van diverse organisaties.

Medewerkers van Veilig Verkeer Nederland richtten hun pijlen met name op ouders van schoolgaande jeugd, waarbij werd ingezet op het werven van verkeersouders voor de scholen. Het is een bekend gegeven dat het verkeer rond scholen in Almere bij het brengen en ophalen van kinderen vaak voor problemen en onveilige situaties zorgt. Verkeersouders kunnen daarbij een rol spelen en op de scholen regelingen treffen om het brengen en ophalen van kinderen meer gestructureerd en veiliger te laten verlopen.

Er werd ook informatie gegeven over alcohol in het verkeer en de gevaren daarvan. De gedachte is heel strikt en simpel: geen alcohol wanneer je achter het stuur stapt. Ofwel 100% BOB is 0% op.

Mensen met een fiets werden door medewerkers van de ANWB aangesproken. De fiets kon aan een kleine controle worden onderworpen, waarbij werd gekeken naar o.a. verlichting en remmen. Met het geven van deskundig advies werd daarmee het fietsen in Almere ook weer een stukje veiliger gemaakt.

Een vrijwilliger van het Buurtpreventieteam Oostvaardersbuurt gaf informatie over buurtpreventie en Whatsapp groepen. Behalve het informeren van burgers leverde dat ook nog eens enkele nieuwe vrijwilligers op voor de eigen wijk.

Een medewerkster van de gemeente gaf informatie over de gratis veiligheidskeuringen die door de gemeente worden uitgevoerd. Een deskundige loopt daarbij het huis met de bewoner door en geeft advies over inbraakpreventie. Er was ook een stand aanwezig met informatie over hang- en sluitwerk. Hier kon men zien waar goede sloten aan moeten voldoen en hoe makkelijk bestaande sloten, zelfs met Politiekeurmerk Veilig Wonen, nog opengebroken kunnen worden. De sloten met trekbeveiliging zijn hierbij een belangrijke veiligheidsmaatregel.

Voor de kinderen waren er, naast het bezichtigen van de voertuigen, nog andere activiteiten. Harm Alarm was beide dagen aanwezig en had vooral op kinderen een grote aantrekkingskracht. Op vrijdagmiddag kon er een toverlantaarn worden gemaakt. Op zaterdag konden kinderen zich laten schminken en was ook het springkussen aanwezig. Maar samen met een agent op de foto was ook heel geliefd.

Aanwezige agenten van bureau Almere Buiten waren druk in de weer met gesprekken en foto’s, met enquêtes en advies, en met kennismaken. Want er waren ook bewoners die voor het eerst hun eigen wijkagent ontmoetten. En dat laatste is waar het met name om ging deze twee dagen: de politie komt naar de burger toe en wil samen met de burger aan de slag om veiligheid te vergroten en hulpverlening te verbeteren. Ook dit weekend lijkt men daar weer prima in te zijn geslaagd!

Een gedachte over “Alles over veiligheid op het Globeplein

  • Leuke actie zeker voor herhaling vatbaar. De kids hebben zich vermaakt, maar vooral ook dingen geleerd over veiligheid.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *