Kort nieuws

ROC studenten oefenen algemene verkeerscontroles

Studenten in opleiding voor Handhaver Toezicht & Veiligheid lopen stage bij de politie. Omdat je de theoretische kennis het beste in de praktijk kan oefenen, worden er vijf weken lang vijf dagen in de week algemene verkeerscontroles overal in Almere gehouden.

In de vijf weken durende stage zetten zij samen met agenten controles op om de verkeersveiligheid te handhaven. Inmiddels zit de tweede stageweek voor de studenten erop. Dat betekent dat er in de komende drie weken nog overal in Almere controles gehouden worden. Tijdens zo’n twee uur durende controle worden willekeurig weggebruikers van de weg gehaald om door de studenten gecontroleerd te worden. Ook rijdt er een motoragent rond die opvallend gedrag in het verkeer signaleert en de weggebruiker naar de controleplaats begeleidt.

Voor de gebreken die tijdens de controle van bijvoorbeeld de technische staat van de auto aan het licht komen wordt er alleen een proces-verbaal opgemaakt als het boetebedrag boven de 200 euro uitkomt. Dit heeft te maken met de cao actie van de politie die nog steeds van kracht is. Aan de hand van persoonsgegevens en autopapieren wordt er ook gekeken of dat geen hits oplevert. Met hits wordt bijvoorbeeld bedoeld, openstaande boetes en gesignaleerde personen. Als alles in orde is mag de weggebruiker zijn weg weer vervolgen.

De opleiding duurt voor de studenten 2,5 jaar, waarna zij afstuderen als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Aangezien zij vijf stages lopen bij de politie en al veel praktijkervaring opgedaan hebben, kunnen zij na het afstuderen een verkorte politieopleiding doen. Tijdens de controle van vrijdagmorgen zijn er zover bij ons bekend, op kapotte lampen en een lekke band na geen bijzonderheden te melden. Al met al is het voor de studenten een leerzame ochtend geweest.

Note: De afgebeelde voertuigen en personen zijn willekeurig uitgezocht. Van criminele activiteiten of overtredingen hoeft dus geen sprake te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *