Nieuws

Op stap met het Bike-team tijdens DDO

Dinsdagavond hield de politie van Almere Buiten een Facebookactie gericht op het DDO (Donkere Dagen Offensief). Nu het weer langer donker is gaat de politie extra aandacht vestigen op steegjes en andere donkere plekjes en verborgen hoekjes en worden personen gecontroleerd op hun intentie als agenten vermoeden dat er wat te verbergen is. Tijdens de Facebookactie konden bewoners van Almere Buiten op de actiepagina aangeven of ze iets verdachts zagen maar twijfelden of het daadwerkelijk meldenswaardig was. Een mooi moment voor HV-Almere om ook op de fiets te springen om het bike-team (agenten op de fiets) te volgen.

De start

De actie zelf begon om 17.00 uur, maar wij sloten rond 18.30 uur aan op het bureau aan de Giraffeweg. Daar kregen we van een van de oprichters van de Facebookpagina een korte uitleg wat de bedoeling was van de actie en werden we voorgesteld aan de twee bikers met wie we de avond op pad zouden gaan. Vooraf maakten we een paar duidelijk afspraken over met name de wat grotere incidenten, mochten die zich voor gaan doen. Volledig geïnstrueerd over wat we moesten doen als er echt wat aan de hand was sprongen we op de fiets voor het eerste rondje van die avond. Na kort overleg tussen een motorrijder en de bikers werd besloten dat de motor het Spoorbaanpad zou controleren en dat wij eerst de Landgoederen-, Bouwmeester- en Molenbuurt door zouden fietsen. De spieren waren nog koud toen we al werden aangesproken door een jongen die op weg was naar zijn voetbalclub. Hij maakte -al fietsend- een kort gesprekje met beide agenten en gaf aan de actie heel erg leuk te vinden en was blij dat men zo actief was. Niet veel later kwamen we ook een vrouw met twee kleine kinderen tegen die een rondje liepen en naar de agenten zwaaiden. We vingen nog net op dat zij tegen de kinderen zei “Kijk daar fietsen ze al”. Wij vonden het vooral erg rustig op straat.

Molenbuurt

Na het rondje door de Bouwmeesterbuurt was het tijd de Molenbuurt in te gaan. Op het schoolplein van basisschool de Kring troffen we drie jongeren aan die een jointje zaten te roken. De agenten spraken de jongens hierop aan en gaven aan dat het verboden is te blowen in het openbaar. Nadat er wat gegevens waren gecontroleerd gingen de jongeren uit zichzelf weg. We zaten net weer op de fiets toen de hemel werd verlicht door een vuurpijl, de knal bleef uit maar de bikers gingen toch even met verhoogde snelheid de richting op waar de vuurpijl vandaan kwam. Voor een woning aan het Grondzeilerplantsoen troffen we een groepje jongeren aan. De agenten zeiden gedag en vroegen of ze iets te maken hadden met het vuurwerk. Dit werd ontkend en omdat er ook geen vuurwerkresten op de grond lagen gingen we al snel weer verder. Toen besloot iemand uit de groep naar de agenten te roepen “Ik onthoud jullie gezichten”. Daarop keerden de agenten direct weer om en werd de groep aangesproken op hun gedrag. De jongen die het riep durfde het niet nogmaals te herhalen en daarom werd de hele groep verzocht lekker naar binnen of naar huis te gaan.

Op de weg

Terug in de Bouwmeesterbuurt fietsten we op de J. Duikerstraat toen in de verte een scooterrijder afsloeg. De agenten hadden het vermoeden dat hij dit deed om de agenten te ontlopen. De achtervolging met de fiets werd ingezet, maar toen we de bocht omkwamen stond de jongen voor een woning. Hij had een boodschap gedaan en was op zijn bestemming aangekomen. Voor de volledigheid werd toch even om zijn rijbewijs gevraagd. Helaas bleek hij dit nooit te hebben gehaald. Een bekeuring was het gevolg. Daarnaast legden de agenten hem uit wat er met het voertuig zou gebeuren als hij nog een keer betrapt zou worden. De hoogte van de bekeuring wordt bepaald door de officier van justitie. Toen we weer wegfietsten kwam er een melding binnen van een vechtpartij op de Trekweg. Er werd even getwijfeld maar al snel werd besloten niet te gaan fietsen omdat we te ver uit de buurt waren. De motorrijder pakte deze melding op. Wij besloten rond 20.00 uur even terug te fietsen naar het bureau. Onderweg kwamen we een fietser zonder licht tegen. De fietser werd aangesproken en verzocht verder te gaan lopen. In de straat van het politiebureau kwamen we een vrouw tegen die wel netjes licht op de fiets had, maar het licht aan de voorzijde was ook rood. De agenten spraken haar hier op aan en gaven aan dat ze dit moet vervangen door wit licht.

Rustige tweede helft

Na een klein half uur sprongen we weer op de fiets. Via de Faunabuurt fietsten we in de richting van de Evenaar. In één van de zijstraten stond een auto met een open portier. Nog voordat de agenten actie wilden ondernemen kwam er een sterke wietlucht voorbij waaien, tijd voor een gesprek dus. Iedereen in het voertuig werd gevraagd zich te legitimeren en ook moest de joint worden uitgemaakt. Het roken van softdrugs mag alleen in de coffeeshop en in je eigen woning, werd tegen de inzittenden verteld. Nadat een aantal gegevens waren genoteerd sprongen we weer op de fiets. Door een verlaten winkelstraat tussen twee grote supermarktketens door viel het op dat zelfs daar de winkels verlaten waren. Met de groep fietsten we door naar de Seizoenenbuurt. Na een aantal straten te hebben doorgefietst gingen we een aantal steegjes door. Hoewel diverse steegjes met hekken waren uitgerust waren andere juist compleet donker. Als je langs fietst zie je niet of er iemand staat. Omdat de steegjes vaak van woningbouwcorporaties of bewoners zelf zijn, zijn die verantwoordelijk voor de verlichting in de steeg.

Op het moment dat we bij basisschool Aurora fietsten zagen we een groep hangjeugd. We fietsten die kant op en de agenten spraken ze aan. Er volgde een kort rustig gesprek en we besloten al snel verder te fietsen. De jongeren kunnen rustig verder chillen. Na een half uur steegje voor steegje en straat voor straat de wijken te hebben doorkruist kwamen we terecht in de Stripheldenbuurt. Op het moment dat we een steegje uit kwamen vloog er een auto over een drempel. Omdat de bestuurder een doodlopende straat inreed trok een van de politie bikers een sprintje. Al snel troffen we de bestuurder aan bij zijn auto. Er werd gevraagd waarom hij dacht dat hij werd aangesproken en hij wist het meteen. Nadat zijn rijbewijs gecontroleerd was vertrokken we al snel weer. Bij de Torteltuin stonden twee jongeren te chillen. Eentje stond achter de bosjes in een hoekje vermoedelijk zijn blaas te legen. Van beide heren werden alle gegevens genoteerd en ze werden van het schoolplein afgestuurd. Ze vervolgden hun weg. Op de hoek voor de school kwamen we nog een aantal fietsers tegen zonder licht. Op de terugweg naar het bureau kwamen we nog een paar mensen tegen die hun honden uitlieten maar voor de rest was het erg rustig op straat.

Om 22.30 uur haakten wij af. De bikers zijn nog doorgegaan tot middernacht.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *