Nieuws

Ochtendspits behoorlijk verstoord door gladheid

De ochtendspits is maandag behoorlijk verstoord geweest door gladheid. Overal in Almere kwamen meldingen voor van valpartijen, glijpartijen en aanrijdingen. De hulpdiensten zijn erg druk geweest met de afhandeling van de meldingen.

De eerste melding kwam even na zeven uur binnen, toen een motorrijder onderuit was gegaan op de Spoordreef, ter hoogte van Markerkant. Het slachtoffer werd door een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. (Foto 1) Tegen acht uur onderging een andere motorrijder eenzelfde lot bij de kruising Vrijheidsdreef-Marathonlaan. Of deze bestuurder letsel heeft opgelopen is niet bekend.

Vervolgens ging het snel en werden er binnen enkele minuten twee aanrijdingen gemeld in Muziekwijk. Op het Chopinpad, ter hoogte van station Muziekwijk, kwam een fietser in botsing met een auto. De fietser is nagekeken door ambulancepersoneel maar het is niet bekend of er sprake was van letsel. (Foto 2) Op de kruising van de Muziekdreef en de Waddendreef vond een kop-staart aanrijding plaats waar drie voertuigen bij waren betrokken. Hier raakte niemand gewond. Een opgeroepen ambulance hoefde niet in actie te komen. (Foto’s 3 en 4)

Even na half negen kwam de melding dat er bij de kruising Botterweg-Pampushavenweg een auto te water was geraakt. Het was onbekend of er nog personen in het voertuig zaten en daarom werd de brandweer ter plaatse gestuurd met het duikteam. Gelukkig bleek dat het voertuig al verlaten was en dat het incident beperkt was gebleven tot een onfortuinlijke glijpartij. (Foto’s 5 en 6)

Op de brug van het Componistenpad over de Stedendreef zijn meerdere fietsers en scooterrijders onderuit gegaan. Hier zijn geen hulpdiensten ter plaatse geweest, maar verschillende bestuurders zullen hier op zijn minst wat blauwe plekken hebben opgelopen. Fietsers moesten ervoor kiezen om af te stappen en lopend de brug over te gaan. (Foto 7)

De hulpdiensten waren wel ter plaatse op Het Dek. Een slachtoffer werd behandeld door ambulancepersoneel. Het ging vermoedelijk om een gevallen voetganger. (Foto 8)

Op de Hospitaaldreef, in de buurt van de nieuwe fietsbrug tussen het centrum en Filmwijk, gingen ook meerdere fietsers onderuit. Eén fietser is gewond naar het Flevoziekenhuis gebracht. (Foto 9)

Verschillende volgers van HV-Almere meldden ook op twitter vanuit de hele stad dat het glad was en dat er veel val- en glijpartijen werden gezien. Vanaf ongeveer 9 uur keerde de rust terug. Vermoedelijk nam de gladheid toen snel af door de regen die het bevroren wegdek deed ontdooien.

2 gedachten over “Ochtendspits behoorlijk verstoord door gladheid

  • Vanmorgen was ik met de motor onderuit gegaan. Bedankt voor de automobilisten die mij geholpen hebben en de ambulance gebeld hebben. Mijn dank ook aan de politie die ondanks het koude weer toch de tijd hebben genomen om mij verder te helpen. Ik ven minder te spreken over de gemeente Almere die het niet nodig vonden om de struiwagens de weg op te sturen. In de woonwijk kon ik zonder problemen rijden en ik vertrouwde op de activiteiten van de gemeente. Gr. Reinhold

    Beantwoorden
    • stripheldbewoner

      Vanochtend was rond 06:50 uur nog geen strooiwagen langs geweest; de hoofdwegen en wijkstraten waren spekglad, ook voor voetgangers. De gemeente mag zich deze zeer gevaarlijke grootschalige risicosituatie aantrekken als wegbeheerder. De afgelopen periode bleek al vaker dat via twitter een “preventieve strooiactie” gemeld wordt en dan geen strooiwagen in de stripheldenstraten gezien wordt. Als het strooi(aanhang)wagentje wel langs komt, druppelt er iets zout uit (of helemaal niets omdat het karretje door zijn zout heen is) met falende gladheidbestrijding als gevolg. Afgelopen dagen waren twee momenten uren vooraf te voorzien als gevaarlijk spekgladde verkeerssituaties en dan wordt de strooiwagen gewoon niet gezien, zoals ook hedenmorgen. Nog een punt van ergernis is de situatie van een straat met aan één zijde de inritten naar woningen: bij sneeuwval maken de bewoners hier zelf hun inrit en voorliggend weggedeelte sneeuwvrij om onbelemmerd in en uit te kunnen rijden. Vervolgens komt de strooiwagen met dan de sneeuwschuiver ervoor en die veegt doodleuk de sneeuw als onneembare sneeuw barrières voor de net sneeuwvrij gemaakte inritten. Dit is totaal onnodig en eigenlijk een zeer onvriendelijke actie; mensen moeten opnieuw naar buiten om de dan veel grotere sneeuwmassa weer opnieuw weg te scheppen…..dit..terwijl de sneeuwschuiver evenzo gemakkelijk de sneeuw naar de andere zijde zonder inritten had kunnen schuiven….maar dan moet de sneeuwschuiver wel even keren aan het einde van de straat, 100 meter verderop. Heb het personeel van deze sneeuwschuiver hier al eens op geattendeerd, maar dan krijg je een onfatsoenlijk antwoord en heeft men geen begrip voor het wederom onbereikbaar maken van de inritten bij juist die mensen die zelf wel een bijdrage aan een schone en veilige straat leveren. Dus: gemeente Almere, graag uw aandacht omtrent uw uitbesteding, graag de uitvoerder afrekenen op gewenst effect en aanspreken op het voorkomen van onnodige ergernis. Het grote aantal ongelukken van vandaag zijn een serieus signaal dat er iets duidelijk misgaat…..met de nodige risico’s, feitelijke schade en gewonden van dien. Dit kán niet in Almere…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *