Nieuws

Een jaar later: grote brand in Kringloopfabriek Buiten

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Almere werd opgeschrikt door een zeer grote brand. Bij de kringloopfabriek aan de Oliemolenstraat brak een klein brandje uit die snel om zich heen greep. Binnen een kwartier sloegen de eerste vlammen uit het dak.

Het is een rustige zaterdagmiddag totdat om 14:39 uur de brandweer moet uitrukken voor een ‘woningbrand’. Binnen enkele minuten wordt het duidelijk dat het een kringloopwinkel betreft. Ter plaatse wordt er opgeschaald naar middelbrand en vervolgens naar grote brand. Uiteindelijk wordt er opgeschaald naar GRIP 2. Brandweerwagens uit Almere, Lelystad, Zeewolde, Noordoostpolder en Huizen moeten er aan te pas komen om het vuur te doven. De brand veroorzaakt veel rook die tot in Amersfoort te zien is. Een NL-Alert wordt verstuurd om de bevolking te waarschuwen. Enorme rookwolken slaan neer in de Molenbuurt waardoor de wijk volledig stinkt naar de brand.

Nasleep

Diezelfde avond en nacht wordt al het puin weggehaald door gespecialiseerde bedrijven. Al tijdens het blussen meldt zich een 15-jarige jongen op het politiebureau. Hij vertelt mogelijk wat te maken te hebben met de brand. Het blijkt dat hij vuurwerk heeft afgestoken naast brandbaar materiaal. De jongen wordt begin 2015 veroordeeld tot 80 uur werk- en 40 uur leerstraf. Het pand achter de krinkloopwinkel raakt beschadigd, maar staat er inmiddels weer mooi bij. Op de plaats waar ooit de kringloopwinkel stond is alleen een betonnen vloer achtergebleven. Precies een jaar na de brand vraagt een groot TE KOOP bord voorbijgangers het braakliggende stuk grond te kopen.

Schoonmaken

De enorme rookwolken die over de Molenbuurt trekken laten op de woningen daar een laag roet achter. Een echtpaar in de Verfmolenstraat heeft het rustige zondagochtendweer aangegrepen om meteen te beginnen met het schoonlappen van de ramen. “Boven kunnen we er niet bij, maar wij zijn beneden maar alvast begonnen”, aldus mevrouw, terwijl haar man de kozijnen van de voordeur een sopje geeft. Een buurvrouw van een paar deuren verderop reageert: “Ik kan het helemaal niet schoonmaken, dat gaat niet met mijn gezondheid.” De eerste mevrouw vertelt haar dat ze dan met de gemeente moet bellen. Misschien dat die in dit soort gevallen iets kunnen betekenen.

Foto`s

Video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *