Nieuws

Grote zoekactie na vondst lege catamaran

Woensdagavond heeft er een grote zoekactie plaatsgevonden op het Markermeer. Langs de Oostvaardersdijk tussen Almere en Lelystad werd een omgeslagen en verlaten catamaran aangetroffen. Er is direct een grote zoekactie opgestart door het Kustwachtcentrum in Den Helder, omdat er vermoedelijk nog iemand in het water lag. Bij de zoekactie werd gebruik gemaakt van twee helikopters, een politieboot, een particuliere berger en meerdere reddingsboten van o.a. de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Na ongeveer anderhalf uur is er één persoon uit het water gehaald. De man verkeerde onder omstandigheden in goede gezondheid. Hij is overgebracht naar een politiebureau waar hij onder de douche werd gezet. Aangezien de man de enige aan boord was werd de zoekactie beëindigd. De catamaran bleek ernstig beschadigd te zijn en is later naar de dichtstbijzijnde haven gesleept.

Op het moment dat alle boten terugkeerden naar hun thuishaven meldde één van hen aan de Kustwacht weer een catamaran te hebben aangetroffen, waarvan een opvarende vermist werd. Ditmaal in de buurt van Pampus op het Markermeer. Opnieuw startte en coördineerde het Kustwachtcentrum een zoekactie waarbij een groot gedeelte van de terugkerende eenheden weer werden ingezet. Een vrouw was samen met haar partner op een catamaran aan het varen toen zij door onbekende oorzaak te water raakte. Deze drenkelinge kon snel uit het water worden gehaald door een reddingsboot. De vrouw bleek onderkoeld te zijn en is later met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Haar man is door een andere reddingsboot terug naar de haven van Muiderzand gebracht, de plaats waar het tweetal vertrok.

Zorg dat je gezien wordt

In beide gevallen werden de catamarans bij toeval aangetroffen en kon de Kustwacht een zoekactie starten. Was dit niet gebeurd, had dit veel slechter af kunnen lopen. Het is moeilijk zoeken naar personen in het water, zeker als het donker wordt. Ook het dragen van donker gekleurde wetsuites,  zoals gisteravond het geval was, bemoeilijkt het zoeken. De Kustwacht adviseert dan ook om waarschuwingsmiddelen mee te nemen zoals vuurpijlen of flares. Een opvallend gekleurde wetsuite, met bijvoorbeeld reflecterende vlakken, draagt ook bij aan een succesvolle redding.

Videobeelden van reddingstation Wijdenes van de eerste redding:

2 gedachten over “Grote zoekactie na vondst lege catamaran

  • mirande geurtsen

    gelukkig konden wij van de m.t.s Aruba de man en vrouw redden .door dat wij de man hebben zien zwaaien en daar op hulp in geroepen hebben en zijn zelf er naar toe zijn gegaan om te helpen. is het voor die man en vrouw goed afgelopen ,maar dat staat er niet bij dat mensen op een binnenvaartschip ze hebben gevonden .
    wel triest dat de reddingsboot met de eer gaat strijken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *