Nieuws

Passen en meten bij aankomst oude blusboot

De blusboot Jan van der Heyde II uit 1930 is één van de pronkstukken van de nieuwe P!T Expo in het centrum van Almere. Gisteren begon de reis voor de gerestaureerde boot vanuit Schiedam richting Amsterdam. Vandaag werd de historische blusboot vanaf de Oranjesluizen in Amsterdam naar Almere gebracht. Om bij de steiger van P!T Expo aan het Weerwater te komen moest men door een van de sluizen die de Hoge Vaart verbindt met het Weerwater.

Te krap
Echter bij de Kromme Weteringssluis aangekomen ontstond er een groot probleem toen bleek dat de boot niet in de sluis paste. Na alles ter plaatse gemeten te hebben bleek de boot iets meer dan 4 meter breed te zijn. Daar waar de sluis net iets minder breed bleek te zijn. De breedte van de boot is in de loop der jaren veranderd, doordat er een houten stootrand omheen gemaakt is. Voordat men andere maatregelen zou nemen, besloten ze eerst bij de andere sluis te kijken waarmee ze ook het Weerwater op zouden kunnen komen.

Precies
Bij de Leeghwatersluis aangekomen kon men er wel invaren, maar doordat het water zo’n 20 centimeter moest zakken zou de boot ook hier vast komen te zitten. Na verschillende mogelijkheden bekeken te hebben, werd besloten om de houten stootbalken te verwijderen van de sluis. Deze laatste centimeters zouden genoeg moeten zijn voor de doorgang van de boot. De gemeente heeft de houtenplanken er vervolgens afgehaald. De antieke blusboot is daarna de sluis in gevaren, waarna hij naar het lagere waterniveau kon zakken.
Uiteindelijk bleken de problemen nog niet over te zijn toen bleek dat de boot zo goed als vast zat tegen de kade. Na een paar keer vol gas te hebben gegeven kwam de boot los en kon men de Leegwaterplas opvaren. Echter waren alle hindernissen nog niet genomen. De schippers moesten vervolgens onder verschillende lage bruggetjes, waarbij de vaardiepte ook een potentieel gevaar bleek te zijn. Eenmaal aangekomen op het Weerwater werden de sirenes en het waterkanon aangezet. Aangekomen bij de bijna voltooide steiger bij P!T Expo kreeg de bemanning een bloemetje en ging iedereen op de foto bij de boot.

Een gedachte over “Passen en meten bij aankomst oude blusboot

  • Misschien toch wel een leuke reden om de sluizen in almere wat te vebreden niet alleen deze prachtige blusboot heeft hier last van.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *