Grote interregionale verkeerscontrole Midden Nederland (A-27)
De Verkeershandhavingsteams van Politie Flevoland, politie Gooi en Vechtstreek en politie Utrecht (Midden-Nederland i.o.) controleerden dinsdag 19 juni de verkeerstromen op de A27, de snelweg die de drie politieregio’s met elkaar verbindt. Dat deed politie met behulp van ANPR (Automatische Nummer Plaat heRkenning)-camera’s.
Alle duizenden voertuigen die de ANPR-camera’s passeerden en in de systemen van politie of Belastingdienst voorkwamen werden door motoragenten van de weg gehaald en naar één van de controleterreinen begeleid (parkeerterrein de Eemakker en ’t Veentje). Dit leverde voor de politie 62 hits op en voor de Belastingdienst 85 hits. In totaal zijn er door politie 73 processen verbaal uitgeschreven.
Overtredingen
Tijdens deze controle werd ook op de technische staat van voertuigen gelet, het rijden onder invloed van alcohol en drugs en op verplichte documenten gecontroleerd. De politie schreef diverse bekeuringen uit wegens onverzekerd rijden, het niet kunnen tonen van een geldig rijbewijs of het rijden tijdens een rijontzegging, het vervoeren van losse lading, (grove) technische gebreken aan het voertuig (bijv. gladde banden en slecht werkende remmen) en een verlopen APK. Ook bleek bij enkele voertuigen de verlichting niet in orde. Eén bestuurster kon geen geldig identiteitsbewijs tonen en reed zonder geldig rijbewijs. Hiervoor is zij aangehouden en is haar auto in beslaggenomen omdat deze meerdere technische mankementen liet zien. Tegen alle verkeersovertreders is proces verbaal opgemaakt.
Transportcontrole
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RWD) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) controleerde samen met de politie 17 vrachtwagens. Daarbij werden 9 verkeersovertredingen geconstateerd, zoals ernstig gladde banden, te hoge belading en gebroken assen(!). Bij twee vrachtwagens is het kenteken ingenomen. Deze chauffeurs moeten hun vrachtwagen opnieuw laten keuren bij de RDW. IL&T constateerde 19 overtredingen van de rij-en rusttijdenwetgeving en één keer was er sprake van fraude met de apparatuur (tachograaf) die de rij-en rusttijden registreert.
Drugs en alcoholtest
Een drugshond van het KLPD zocht naar de aanwezigheid van drugs in de gecontroleerde voertuigen. Tevens was er op de controleplek een drugs- en explosieven detectieapparaat beschikbaar waarmee direct kan worden getoetst of een bestuurder onder invloed is van drugs. Dit apparaat is twee keer ingezet bij verdenking hiervan, beide keren bleek de verdachte niet onder invloed van drugs. Alle bestuurders die het controleterrein opkwamen werden gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Dat bleek bij geen enkele bestuurder het geval.
UWV
Het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV) controleerde in totaal 151 bestuurders. Er bleken18 bestuurders aan het werk te zijn terwijl zij ook een uitkering ontvangen. Deze gevallen zullen nader onderzocht worden door het UWV.
Belastingdienst
Door de deurwaarders van de Belastingdienst zijn 54 auto’s inbeslaggenomen, waarvan 17 direct werden afgesleept. Verder incasseerde de Belastingdienst ter plekke in totaal bijna € 72.000,- aan openstaande vorderingen welke contant, middels pin of via een overboeking werd betaald.
Samenwerking
De controle werd uitgevoerd door de Verkeershandhavingsteams met verschillende disciplines van politie, zoals de Koninklijke Marechaussee, de technisch specialisten van de VOA, de regionale milieuteams en het KLPD met een drugshond. Behalve de eerder genoemde (overheids)diensten was ook de ANWB aanwezig voor het ter plekke repareren van mankementen.