Nieuws

Burgernet vanaf nu ook in Almere!

Vanaf  vandaag starten ook de gemeenten Almere, Zeewolde, Dronten en Lelystad met Burgernet, in samenwerking met de politie Flevoland. Op 15 oktober werd de Noordoostpolder als eerste Flevolandse gemeente officieel aangesloten bij Burgernet. Starten met Burgernet betekent dat SMS-Alert definitief vervalt per 1 januari 2012. Burgernet biedt meer mogelijkheden dan SMS-Alert. De Flevolandse gemeenten en politie Flevoland hopen op extra ogen en oren op straat. Zo kunnen we samen werken aan veiligheid en leefbaarheid in de gemeenten.  

 

Inwoners die al lid zijn van SMS-Alert worden vandaag automatisch overgezet naar Burgernet. Zij ontvangen vandaag een sms-bericht met het verzoek zich aan te melden. In het sms-bericht dat zij ontvangen staat hoe dat moet (inloggegevens). Overige inwoners die nog geen lid waren van SMS-Alert, worden via wervingsacties van de afzonderlijke gemeenten gevraagd zich aan te melden. Voor SMS-Alert deelnemers en nieuwe deelnemers geldt dat inloggen en aanmelden kan via www.burgernet.nl. Iedereen van 16 jaar en ouder kan zich registreren.

 

Wat is Burgernet?

Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven gebruikt. De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een heterdaad inbraak of een vermist kind, een burgernetactie. Burgernetdeelnemers krijgen direct een ingesproken bericht of een sms via hun (vaste of mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Ziet of hoort een deelnemer iets, dan geeft hij of zij dit direct door via 0800 0011 (gratis nummer) dat uitkomt bij de politiemeldkamer. Agenten die op dat moment met het incident bezig zijn, kunnen dan nog gerichter hun actie vervolgen.

Burgernet kan ook een belangrijk communicatiemiddel zijn wanneer de overheid of de hulpdiensten burgers willen informeren over bijvoorbeeld grote ongelukken, onbeheersbare natuurbranden en langdurige stroomstoringen.

 

Verbeteringen t.o.v. SMS-Alert

SMS-Alert is een voorloper van Burgernet en richt zich ook op burgerparticipatie. Het grote verschil is dat Burgernet meer mogelijkheden heeft om mensen te alarmeren. Een groot voordeel van het nieuwe systeem is dat er niet per se een mobiele telefoon voor nodig is. De politie kan niet alleen tekstberichten sturen, maar ook een ingesproken bericht. Hierdoor kunnen deelnemers zonder mobiele telefoon ook deelnemen aan Burgernet. Verder biedt Burgernet de mogelijkheid e-mailberichten te versturen. Burgernet werkt met een direct telefoonnummer zodat deelnemers gelijk in contact worden gebracht met de Meldkamer van de politie. Hierdoor kan sneller actie ondernomen worden.

Een andere verbetering is dat Burgernet een landelijk systeem is voor alle politiekorpsen. Tot nu kon het gebeuren dat de politie een sms uit wilde zetten in een gebied op de grens met een aangrenzend politiekorps, maar dat dat buurkorps niet hetzelfde alerteringssysteem gebruikte en dat daar het bericht dus niet verspreid kon worden.

Tevens, is een nadeel dat in een sms-bericht maar 160 leestekens passen. Bij Burgernet wordt met name van het gesproken bericht gebruik gemaakt. Er kan dus straks duidelijkere, uitgebreidere info verspreid worden na een incident over signalement, vluchtrichting, omschrijving voertuig, enzovoort.

 

Burgernet als burgerparticipatie

Burgernet is een vorm van burgerparticipatie die goed past in de uitvoering van het veiligheidsbeleid van de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid, de politie voert daarbinnen taken uit als opsporing en handhaving. Veel burgers willen graag een steentje bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid van hun eigen woon- en werkomgeving. Met de informatie vanuit Burgernet (naar wie is de politie op zoek?) kunnen alerte burgers een directe bijdrage leveren. Zij fungeren als extra ogen en oren op straat. Dankzij hun inzet zijn al diverse verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie. Deelnemers krijgen na afloop van de Burgernetactie een bericht wat het resultaat van de actie is geweest.

 

Burgernet in het land

Burgernet is in 2004 begonnen als proef in de gemeente Nieuwegein. Daarna hebben steeds meer gemeenten zich aangesloten bij Burgernet. Burgernet heeft inmiddels ruim 600.000 deelnemers en zal op 31 december naar verwacht operationeel zijn in 280 gemeenten. Alle gemeenten die dat willen, kunnen zich aansluiten, aangezien technische voorzieningen in alle meldkamers van de politie aanwezig zijn.

Meer informatie over Burgernet is te vinden via www.burgernet.nl. Hier is ook een filmpje te vinden met uitleg over Burgernet.

4 gedachten over “Burgernet vanaf nu ook in Almere!

 • Kreeg een SMS dat ik de SMS alert moet om zetten naar Burgernet.nl. Wachtwoord werkt niet die ik via SMS heb binnen gekregen. Na 3x alles geblokkeerd, op de site http://www.burgernet.nl geprobeerd opnieuw aal te melden, dit kan niet. Site werkt niet makkelijk. Wil graag helpen maar dan moet het wel soepel gaan. Het contactformulier ingevuld, deze kon niet verstuurd worden????

  Niet handig als het allemaal zo moeilijk moet gaan.

  vr Gr. Regins

  Beantwoorden
 • Vreemd Regina. Bij mij werkt het prima. Ik kan gewoon inloggen en alle functies werken gewoon. Ik hoop dat het probleem van tijdelijke aard is en dat het voor jou ook weer gewoon werkt.

  Beantwoorden
 • Ik heb het zelfde gedaan als regina ook geblokkeerd account formulier ingevuld na het versturen er is een kritische fout en nu ik wil ook graag meedoen met burgernet maar wie kan mij vertellen wat ik nu nog kan doen om mij aan te melden

  Gr ida

  Beantwoorden
 • Ook ik heb diverse malen geprobeerd in te schrijven, maar net als andere klachten lukt het mij ook niet. Dan komt er een mail van burgernet met de mededeling dat de relatiebeheerder van de gemeente zo snel mogelijk contact met me op zal nemen, maar ook dat blijft zonder resultaat.

  Gr. Cor.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *